Protestactie+Brussel+komt+op+stoom
Nieuws

Protestactie Brussel komt op stoom

De protestactie van Agractie op dinsdag 16 april krijgt steeds meer vorm. Het programma is bekend en vanuit verschillende plaatsen In Nederland vertrekken 's ochtends bussen naar het centrum van Brussel. VVK steunt de actie.

Doel van het protest is opschorting van de derogatiebeschikking die sinds vorig jaar voor Nederland geldt. De afbouw heeft desastreuze gevolgen voor de Nederlandse land- en tuinbouw met onder andere de aanwijzing van NV-gebieden, bufferstroken, verplichte teeltdata en de afbouw van plaatsing van dierlijke mest. "De waterkwaliteit is er ook niet mee geholpen", stelt Agractie, "minder dierlijke mest en meer kunstmest op grasland betekent meer uitspoeling." Het beleid zet boeren klem met hun mestafzet. Een koude sanering in de agrarische sector dreigt.

Podiumprogramma
Het programma in Brussel start om 13:30 uur en duurt tot 15:30 uur. Er is een podiumprogramma met sprekers, waaronder vertegenwoordigers uit de agrarische sector en Europarlementariërs (waaronder Bert-Jan Ruissen
en Rob Roos). Na afloop van het programma vindt er een gesprek plaats met een kleine delegatie en Eurocommissaris Sinkevicius. Daarna zal een gezamenlijk manifest overhandigd worden. Veehouders die deel willen nemen, kunnen voor meer informatie terecht op de website van Agractie: https://agractie.nl/actie-brussel-16-april/. De organisatoren verwachten meer dan vijfhonderd deelnemers.

Steun van anderen
Agractie wordt in haar protest gesteund door meerdere vakbonden en belangenorganisaties. Naast de Vereniging van Kalverhouders (VVK) zijn dat de Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV), de Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV), de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders (NVP), de Nederlandse Akkerbouw Vakbond (NAV) en de Dutch Dairymen Board DDB).

Foto: Pixabay Jai79

Agenda

  Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

 • Maandag
  18° / 10°
  30 %
 • Dinsdag
  18° / 10°
  30 %
 • Woensdag
  19° / 10°
  70 %
Meer weer