Zonnespiegel+moet+houtpallets+vervangen
Nieuws

Zonnespiegel moet houtpallets vervangen

Zonnespiegelcentrales staan niet alleen in de Sahara of in Zuid-Spanje, maar ook bij kalverhouder Erik Adriaans in Someren (NBr). Hij beschikt over technologie die zonlicht concentreert en efficiënt omzet naar duurzame warmte. 

Adriaans verstookt jaarlijks zo’n honderd ton houten pellets om zijn tweeduizend kalveren van warme melk te voorzien. Dat ging goed, totdat de prijs van de pellets flink omhoogging na het uitbreken van de oorlog in Oekraïne. "De kosten gingen van bijna 150 euro per ton naar ongeveer 600 euro per ton”, vertelt Adriaans.
Die forse prijsstijging was voor hem aanleiding om op zoek te gaan naar alternatieven om water te verwarmen in de twee grote boilers die in de keuken van zijn stallen staan. Adriaans heeft tijdens voerbeurten in korte tijd veel warm water nodig op een temperatuur van 78 graden. Hij overwoog zijn houtkachel door een elektrische warmtepomp te vervangen, tot het moment dat de jonge ondernemer Henk Arntz opeens bij hem op de stoep stond. Arntz is eigenaar van startup Suncom Energy, dat bedrijven van warmte wil voorzien met behulp van Concentrated Solar Power (CSP).  

Vuurtje maken met vergrootglas
“De technologie is vergelijkbaar met de manier waarop padvinders met een vergrootglas een vuurtje maken. Hoe kleiner het brandpunt, hoe heter het wordt”, legt Arntz uit. “De CSP-technologie werkt bijna hetzelfde. Met een vergrootglas concentreer je het zonlicht op een punt en hiermee op een lijn. Zonnespiegels vangen het zonlicht op en concentreren het om water op te warmen.”
Kalverhouder Adriaans krijgt in Nederland de primeur van de eerste zonnespiegelcentrale. De opstelling bestaat dan uit vijftig zonnespiegels met een geavanceerd zonvolgsysteem en een geïsoleerde buffertank voor 50.000 liter warm water. Arntz: “Die buffervoorraad is voldoende om enkele dagen zonder zon te overbruggen. Wanneer de zon ’s winters langere tijd niet schijnt en de buffer leeg is, schakelt het systeem over op een warmtepomp.” Het totale systeem zal naar verwachting ongeveer 460.000 kWh warmte per jaar genereren. 

Eerste testresultaten veelbelovend
Kalverhouder Adriaans hoopt dat het gebruik van houtpellets drastisch naar beneden gaat. “Over een jaar zal duidelijk worden of dat zo zal zijn”, zegt hij nog met enige voorzichtigheid. Henk Arntz is optimistisch, want de eerste testresultaten op het terrein van Suncom Energy in Houten zijn veelbelovend. Arntz: “We hebben de opstelling uitvoerig getest en de resultaten hebben onze verwachtingen overtroffen. We hadden ons ten doel gesteld om 70 procent van het opgevangen zonlicht om te zetten in warmte. Dat is uiteindelijk een percentage van 72 procent geworden. De resterende 28 procent gaat verloren doordat de spiegels het licht deels weerkaatsen. Maar in vergelijking met zonnepanelen is de opbrengst veel hoger. Want die zetten 20 procent van het zonlicht om in elektriciteit. Licht is efficiënter om te zetten naar warmte dan naar elektriciteit.”

Lees het volledige artikel in vakblad De Kalverhouder dat zaterdag 13 april verschijnt.

Bekijk meer over:

Agenda

  Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

 • Maandag
  18° / 10°
  30 %
 • Dinsdag
  18° / 10°
  30 %
 • Woensdag
  19° / 10°
  70 %
Meer weer