EU+staat+toepassen+Renure%2Dmeststoffen+toe
Nieuws

EU staat toepassen Renure-meststoffen toe

Bewerkte dierlijke mest mag binnenkort gebruikt worden als alternatief voor kunstmest. Dit heeft demissionair minister Adema te horen gekregen van de Europese Commissie. 

Grootschalig gebruik van deze zogenoemde Renure-meststoffen was tot nu toe niet mogelijk door strenge Europese milieuregels. Nederlandse boeren mogen een maximum aan dierlijke mest uitrijden op hun land en de tekorten moeten aangevuld worden met kunstmest. De afzet van het overschot aan dierlijke mest kost hen ook nog eens veel geld.

Nog geen concrete datum
Adema spreekt over 'fantastisch nieuws' dat hij ontvangen heeft vanuit Brussel. Het is nog afwachten wanneer boeren de Renure-meststoffen mogen toepassen. Een concrete datum kan de LNV-minister niet noemen. Eerst komt er vanuit Brussel nog een nadere uitwerking van het nieuwe beleid. Naast Adema heeft demissionair premier Mark Rutte zich de laatste maand actief bemoeid met het dossier, inclusief een brief aan de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen. 

Het positieve bericht uit Brussel komt als geroepen. Door het wegvallen van de derogatie, het instellen van bufferstroken en het aanwijzen van NV-gebieden verdwijnt er ongeveer 78 miljoen kilo aan plaatsingsruimte in Nederland voor stikstof uit dierlijke mest. Dat betekent 22 procent minder mest op de Nederlandse akkers en weilanden. De hoeveelheid komt overeen met de mestproductie van 450.000 melkkoeien; een derde van alle koeien in Nederland.

Het toepassen van Renure-meststoffen kan een groot deel van dit probleem oplossen.

VVD'er Jan Huitema superblij
VVD-Europarlementariër Jan Huitema laat weten heel blij te zijn met het besluit. "Echt super. Dit had ik nu niet meer verwacht. Ik durfde er eigenlijk niet op te hopen." Huitema heeft zich in Brussel tien jaar ingezet voor de toepassing van Renure-meststoffen. Na het uitbreken van de oorlog in Oekraïne en zelfs onlangs toen Rutte met Von der Leyen gesproken had, dacht hij er dicht bij te zijn.

"Maar het is wel terecht. De mestmarkt in Nederland draait zich vast na het wegvallen van de derogatie. Hoe menselijk is het om in anderhalf jaar tijd - als de afbouw van derogatie een feit is - 30 procent van de dieren te moeten opruimen." Ook de voordelen die gehaald worden op het gebied van ammoniak en methaan door dagverse mest te verwerken voor de toepassing van Renure-meststoffen ziet hij als pure winst voor het milieu.

Goed voor het milieu
Tweede Kamerlid Thom van Campen van de VVD spreekt van een doorbraak in het mestbeleid: "De aanhouder wint! Bewerkte dierlijke mest kan als alternatief voor dure, energieslurpende kunstmest rekenen op noodzakelijke versoepeling van Europese regels. Goed voor de boerenportemonnee, goed voor het milieu."
LTO-voorzitter Ger Koopmans is voorzichtiter. Hij wil de voorstellen van de Europese Commissie afwachten om te kunnen beoordelen of deze stap zoden aan de dijk zet: "De randvoorwaarden, uitwerking en ingangstermijn van deze voorstellen bepalen of hier echt sprake is van een oplossing die de Nederlandse landbouw verder brengt.”

Bekijk meer over:

Agenda

  Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

 • Maandag
  18° / 10°
  30 %
 • Dinsdag
  18° / 10°
  30 %
 • Woensdag
  19° / 10°
  70 %
Meer weer