%27Omvormen+kalversector+complexe+opgave%27
Nieuws

'Omvormen kalversector complexe opgave'

Demissionair LNV-minister Piet Adema verwacht dat de aangenomen moties over het uitfaseren van de bio-industrie en het omvormen van de kalverhouderij een complexe opgave is. Dat schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer.

Hij verwacht niet dat de moties door één kabinet "laat staan een demissionair kabinet" kunnen worden geregeld. De bewindsman zal de wens van de Kamer waar mogelijk inpassen in zijn beleid, maar ziet de moties ook als waardevol signaal voor afspraken die gemaakt worden in een nieuw te vormen coalitie.

Twee moties
Op 6 februari zijn door de Tweede Kamer Kamer twee moties aangenomen: een motie van Tjeerd de Groot (D66) over het uifaseren van de bio-industrie, waarbij een dierwaardige veehouderij centraal staat met als basis het familiebedrijf, en de motie van de leden De Groot en Grinwis (ChristenUnie) om de inrichting van de kalverhouder af te stemmen op de omvang en de belangen van de Nederlandse melkveehouderij.

Mogelijke opties
Adema geeft aan dat hij de motie over de inrichting van de kalverhouderij deelt. Hij gaat uitwerken welke mogelijkheden er zijn om hier meer op te sturen en wat de voor- en nadelen van deze opties zijn. Ook wil hij de juridische kaders beter in beeld krijgen. In de zomer van 2024 zal hij de Tweede Kamer hierover verder informeren.

Convenant
Wat betreft het uitfaseren van de bio-industrie wil Adema toewerken naar het volledig gebruik van "diergericht ontworpen houderijsystemen" in de veehouderij. Beide moties zal hij onder andere meenemen in de gesprekken met de sectoren en andere belangenpartijen die overleggen over het convenant dierwaardige veehouderij.

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Dinsdag
    26° / 14°
    50 %
  • Woensdag
    22° / 13°
    70 %
  • Donderdag
    20° / 13°
    60 %
Meer weer