BBB+en+VVD+in+tien+provinciale+coalities
Nieuws

BBB en VVD in tien provinciale coalities

BBB en VVD zijn in tien van de twaalf provincies vertegenwoordigd in het provinciaal bestuur. Vandaag werd definitief bekend dat BBB in Brabant in de oppositie belandt. Van de provincie Utrecht was al eerder duidelijk dat de partij niet in de coalitie komt.

De Brabantse bestuurders hebben er 163 dagen over gedaan om een coalitie te vormen na de provinciale verkiezingen. In die provincie bestaat de coalitie uit zes partijen: VVD, GroenLinks, PvdA, SP, D66 en Lokaal Brabant. Hoewel BBB met 11 van de 55 zetels de grootste partij is in Brabant, lukte het niet om een coalitie te vormen.

Dat het in alle overige provincies wel gelukt is, is een knappe prestatie van BBB, die als grote winnaar uit de verkiezingsstrijd van 15 maart kwam. Vier jaar geleden was Forum voor Democratie (FvD) de grootste partij bij de provinciale verkiezingen. Het lukte echter niet om de winst te verzilveren. In slechts twee provincies mocht FvD meeregeren.

Limburg was op 9 juni (na 86 dagen) de eerste provincie met een nieuwe coalitie. Daarna volgden Gelderland, Flevoland, Zeeland, Zuid-Holland, Groningen, Utrecht, Overijssel, Drenthe en Noord-Holland. Friesland was op 6 juli de laatste provincie die voor het zomerreces een akkoord bereikte. De Friese onderhandelingen waren enkele weken daarvoor stukgelopen toen de PvdA zich op het laatste moment terugtrok. BBB, CDA en ChristenUnie bereikten vervolgens een akkoord met de Fryske Nasjonale Partij (FNP).

Na BBB en VVD is PvdA/GroenLinks de partij met de grootste vertegenwoordiging, namelijk in acht provincies. CDA zit in zeven provincies in het bestuur. D66 doet in slechts twee provincies mee (Utrecht en Noord-Brabant). Lokale partijen komen alleen in Groningen, Friesland en Brabant in het bestuur.

Foto: BoerBurgerBeweging (BBB)

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Dinsdag
    24° / 12°
    20 %
  • Woensdag
    19° / 15°
    60 %
  • Donderdag
    20° / 13°
    50 %
Meer weer