Twee+telefoonverbindingen+op+alarmsysteem+verplicht
Nieuws

Twee telefoonverbindingen op alarmsysteem verplicht

Per 1 juli 2023 gelden nieuwe eisen voor alarminstallaties. Een alarmsysteem moet vanaf die datum altijd twee telefoonverbindingen hebben die het alarmsignaal uitzenden.

Een lokaal akoestisch alarm valt niet onder een geldend alarmsignaal en is dus niet voldoende. Ook moet het alarmsysteem zonder stroom kunnen werken, dat wil zeggen met een eigen accu. Als een verbinding wegvalt dan moet de veehouder daarover een bericht ontvangen zodat direct actie ondernomen kan worden, ook bij uitval van netspanning. Voor het doorvoeren van deze veranderingen geldt een overgangstermijn tot 1 januari 2024. Daarna kan de NVWA boetes opleggen indien niet wordt voldaan.

Marktleider in alarmapparatuur in de land- en tuinbouw is Adésys uit Wateringen (ZH). Veel kalverhouders hebben via hun elektraleverancier alarmmelders van dit bedrijf op hun erf. Adésys levert momenteel met de Octalarm-Touch en Octalarm-Touch Pro de vijfde generatie alarmmelders. Deze apparaten hebben zelfs drie uitgangen: een analoge, een gsm en een VoIP (Voice over IP) en voldoen aan de huidige regels. Kalverhouders die nog niet over twee telefoonverbindingen beschikken, maar wel over bovengenoemde alarmapparatuur, kunnen hun elektricien vragen de tweede uitbelverbinding aan te leggen.

De voorganger van de Octalarm-Touch is de Octalarm-IP. Deze kan één of twee uitbelverbindingen hebben. Dit is te herkennen aan de typeaanduiding. Eindigt dit op PG, dan zijn er twee uitbelverbindingen. P staat voor PSTN - ofwel analoog - en G staat voor gsm. Is er slecht één uitbelverbinding (zie kader hieronder) dan zal de betreffende ondernemer nieuwe alarmapparatuur moeten aanschaffen. Inclusief montage kost een Octalarm-Touch iets meer dan tweeduizend euro. De laatste versie alarmapparatuur geeft ook door als er een uitbelverbinding is uitgevallen zodat de veehouder altijd kan beschikken over twee werkende verbindingen.

Alarmmelders die niet voldoen

Alarmmelders die niet voldoen aan de nieuwe eisen die gelden per 1 juli 2023 zijn:

- Octalarm-T serie: T1, T2, T4, T8, T16

- Alle Octalarm-IP B-lijn versies

- Alle Octalarm-IP A-lijn versies met maar 1 verbinding (waarbij het type eindigt op PE of GE)

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Dinsdag
    24° / 11°
    20 %
  • Woensdag
    20° / 15°
    100 %
  • Donderdag
    19° / 13°
    75 %
Meer weer