TEK%2Dregeling+voor+meer+bedrijven+interessant
Nieuws

TEK-regeling voor meer bedrijven interessant

Door de aangekondigde verlaging van de toegangsdrempel van de regeling Tegemoetkoming Energiekosten (TEK) komen meer landbouwbedrijven in aanmerking.

De drempel gaat naar beneden van 12,5 naar 7 procent. Dit betekent dat bedrijven die 7 procent of meer van hun omzet aan energie besteden in aanmerking komen voor de TEK-regeling. Daarnaast wordt het maximale subsidiebedrag verhoogd van 62.000 naar 160.000 euro.

Wel blijft overeind dat ondernemers minimaal 5.000 kubieke meter gas per jaar moeten gebruiken of 50.000 kilowattuur aan elektriciteit.

LTO Nederland vindt de wijzigingen een goede stap vooruit, maar volgens de organisatie biedt het EU-steunkader nog meer ruimte om ondernemers te helpen. Landen om ons heen maken daar gebruik van, maar Nederland niet. Dat zorgt voor ongelijkheid op het internationale speelveld. Het maximale subsidiebedrag van 160.000 euro voor land- en tuinbouwbedrijven is zeker voor ondernemingen in de glastuinbouw nog steeds een druppel op de gloeiende plaat.

Met terugwerkende kracht over het hele jaar 2023 én de laatste twee maanden van 2022 kunnen mkb'ers, waaronder land- en tuinbouwers, gebruik maken van de TEK. Ze kunnen naar verwachting in het tweede kwartaal van volgend jaar hun eerste aanvraag doen. Tot die tijd kunnen ondernemers een voorschotlening krijgen bij hun bank. Banken doen dit alleen als het bedrijf in de kern gezond is. LTO Nederland vindt dat de TEK-regeling eerder dan 1 april 2023 opengesteld moet worden.

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Zondag
    16° / 9°
    20 %
  • Maandag
    18° / 7°
    20 %
  • Dinsdag
    17° / 9°
    30 %
Meer weer