Expertisecentrum+moet+voldoen+aan+behoefte
Nieuws

Expertisecentrum moet voldoen aan behoefte

Op 1 september 2022 is het Calf Expertise Centre (CEC) in Barneveld gestart met haar activiteiten. Busninessmanager Eltjo Bethlehem legt uit wat er van dit kenniscentrum verwacht mag worden.

Hoe zijn de plannen voor een Calf Expertise Centre tot stand gekomen?
“De oorsprong van het expertisecentrum komt voort uit de coronacrisis. De gemeente Barneveld kreeg veel vragen van kalverhouders over steun aan de sector. Maar aan deze vraag, specifiek voor individuele ondernemers in deze sector, kon de gemeente niet voldoen. De gemeente maakte wel budget vrij voor het maken van een toekomstplan voor de kalversector in de regio Foodvalley. Vervolgens is er een bijeenkomst gepland met vele partijen uit de kalversector. Ook de Rabobank is hierbij aangesloten. Hier kwamen zes thema’s uit waaraan de kalversector zou moeten werken. Het advies was om een expertisecentrum op te richten dat met deze thema’s aan de slag zou gaan. SBK, Stichting Brancheorganisatie Kalverhouderij, heeft deze aanbevelingen overgenomen.”

Wat zijn die thema’s?
“De thema’s zijn kennisoverdracht, dierenwelzijn/diergezondheid, emissiereductie, toekomstperspectief ruimtelijk, toekomstperspectief financieel, innovatie en afzet.”

Gaan al deze thema’s behandeld worden in het expertisecentrum?
“Nee, je moet niet alles willen doen. In overleg met SBK hebben we gekozen om ons te richten op emissiereductie en toekomstperspectief ruimtelijk. Gezien het landelijke en provinciale stikstofbeleid liggen hier de nodige uitdagingen voor kalverhouders die direct om actie vragen.”

Wat gaan jullie precies doen?
“Onze meerwaarde moet vooral liggen in het verbinden. Dat betekent bestaande activiteiten zichtbaar maken en ondersteunen. We zullen in beeld brengen wat er landelijk speelt en met alle partijen in de sector ophalen waar de beperkingen liggen en hoe we dit samen kunnen oplossen. Kortom: verbinden en faciliteren.”

Wie kan er met vragen bij jullie terecht?
“We zijn er voor iedereen: kalverhouders, bedrijfsleven, onderwijs, onderzoek. Iedereen die zich met innovatie bezighoudt, kan ons bellen. We zullen niet overal het eindresultaat opleveren. Wel zetten we ons netwerk in om te kijken wie deze vraag kan beantwoorden of oppakken. Uiteindelijk zullen we de kennis die voortkomt uit de verschillende projecten ook weer verspreiden zodat de hele sector hiermee haar voordeel kan doen.”

U bent al betrokken bij het Pluimvee Expertisecentrum in Barneveld. wordt het CEC een kopie hiervan?
“Er zullen wel gelijkenissen zitten, maar de keten steekt heel anders in elkaar. Een kalverhouder is een ander soort ondernemer dan een pluimveehouder en ook is de keten anders georganiseerd. We verwachten dat we bij het Calf Expertise Centrum nadrukkelijk ook met ketenpartijen optrekken. Uiteindelijk moet het centrum meerwaarde bieden voor iedereen in de keten.”

Wie gaan er in het CEC werken?
“Sinds 1 september ben ik begonnen. Ik ben nu zaken in kaart aan het brengen en probeer partijen te motiveren samen met ons vervolgstappen te zetten. Binnenkort start ook de Anne-Jo Smits als innovatiemakelaar. Provincie Gelderland heeft hiervoor een subsidie afgegeven voor twee jaar. Zij zal meehelpen om innovaties te laten slagen. Het is de bedoeling dat we nauw gaan samenwerken zodat we echt wat voor kalverhouders en het bedrijfsleven kunnen betekenen.”

Lees het volledige interview in De Kalverhouder die zaterdag 8 oktober 2022 is verschenen.

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Zondag
    20° / 11°
    60 %
  • Maandag
    20° / 11°
    50 %
  • Dinsdag
    20° / 11°
    60 %
Meer weer