Energietoeslag+in+contracten+gerechtvaardigd
Nieuws

Energietoeslag in contracten gerechtvaardigd

De energiekosten bij kalverhouders lopen zover op dat de vraag om een energietoeslag in de contracten gerechtvaardigd is.

Economisch handboek KWIN-Veehouderij gaat uit van 24 euro energiekosten per kalf op bedrijven met mechanische ventilatie en het gebruik van aardgas voor verwarming en warmwatervoorziening. Hiervoor is per kalverplaats 40 kuub aardgas nodig en 60 kWh elektriciteit per kalverplaats.

Uitgaande van een gemiddelde stijging van de gasprijs met 2 euro per kuub (KWIN 0,68 cent per kuub, actuele marktprijs 2,60 tot 3,60 euro per kuub), nemen de gaskosten toe met minimaal 80 euro per kalverplaats. De elektriciteitskosten zijn met ongeveer een factor viereneenhalf gestegen (KWIN 17 cent per kWh, actuele marktprijs 80 cent per kWh). Dit betekent geen 10 euro (KWIN) maar 45 euro per kalverplaats, een plus van 35 euro. De totale energiekosten nemen op deze bedrijven toe met 115 euro per kalverplaats. Een bedrijf met duizend kalveren heeft dus te maken met een extra kostenpost van 115.000 euro per jaar.

Bedrijven die met houtpellets het tapwater verwarmen zijn gunstiger uit, maar hebben ook te maken met flink hogere kosten. Bij gebruik van 50 kilo houtpellets per kalverplaats – en een stijging van de pelletprijs van 0,15 naar 0,65 euro per kilo – nemen de verwarmingskosten toe met 25 euro per kalverplaats. Samen met de 35 euro extra elektriciteitskosten komen deze bedrijven uit op een toename van de energiekosten met 60 euro per kalverplaats per jaar, ofwel 60.000 euro per duizend kalveren.

De extra energiekosten worden niet meegenomen in de contractvergoeding van kalverhouders. Kalverbedrijven - die geen gebruik maken van alternatieve energiebronnen zoals zonne-energie - verliezen zodoende meer dan een volledig gezinsinkomen om te voorzien in de energiebehoefte van hun bedrijf.

Volgens het VVK-bestuur is de tijd rijp dat contractgevers hun kalverhouders tegemoet komen in deze niet-voorziene kostenstijging. Voorzitter Hans Luijerink: “In de transportsector is het normaal om met een dieseltoeslag te werken. Dat gebeurt ook al bij mijn loonwerker, mestdistribiteur en mestverwerker. Integraties zijn nu aan zet om dit ook voor kalverhouders te regelen.”

Dat er wat moet gebeuren richting compensatie van kalverhouders is volgens het VVK-bestuur duidelijk. De overheid komt voor particulieren en kleine bedrijven met een compensatieregeling, maar het is de vraag of kalverhouders daarvoor in aanmerking komen en of die tegemoetkoming überhaupt soelaas biedt. Luijerink: “Daarom raad ik kalverhouders aan in gesprek te gaan met hun contractgever.”

Verder is voor kalverhouders een voldoende goede liquiditeit in tijden van inflatie uitermate belangrijk. Een goed inzicht in de energiekosten helpt om te bepalen of het kwartaalvoorschot van de energieleverancier klopt. Check daarom regelmatig het verbruik en houd de energiemarkt in de gaten zodat het voorschot klopt met de werkelijke kosten die voor energie gelden. Websites zoals energievergelijk.nl geven hierbij enig inzicht.

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Zaterdag
    17° / 7°
    90 %
  • Zondag
    16° / 9°
    20 %
  • Maandag
    17° / 8°
    70 %
Meer weer