Gedragscode+vleessector+aangescherpt
Nieuws

Gedragscode vleessector aangescherpt

De Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV) heeft haar eigen gedragscode aangescherpt. Er komen extra waarborgen op het gebied van dierenwelzijn.

Op de jaarvergadering van de COV heeft voorzitter Laurens Hoedemaker een lijst met nieuwe afspraken aangeboden aan Hugo van Kasteel, Directeur Dierlijke Agroketens en Dierenwelzijn bij het ministerie van LNV.

De gedragscode voorziet onder andere in een jaarlijkse training van slachterijmedewerkers en intensieve monitoring via camera's die verder gaat dan de EU-richtlijnen. Door de inzet van kunstmatige intelligentie bij de beoordeling van de camerabeelden moet het aantal incidenten in slachterijen tot een absoluut minimum teruggedrongen worden.

De gedragscode schrijft verder voor dat slachterijmedewerkers - die werken met levende dieren - meer bij elkaar over de vloer komen om ervaringen uit te wisselen. Medewerkers die zorgen voor het lossen van de dieren, krijgen jaarlijks bijscholing en worden uitgedaagd om zelf verbeteringen voor te stellen. Daarnaast beoordelen externe specialisten de borging van het dierenwelzijn per bedrijf en geven ze aanbevelingen.

Hoedemaker wijst op het huidige hoge niveau rondom dierenwelzijn bij Nederlandse slachterijen. Dat blijkt volgens hem onder meer uit de Naleefmonitor van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit: "Nederland behoort tot de wereldtop in het waarborgen dat dieren correct worden behandeld." De gedragscode moet zorgen voor de 'laatste procenten' verbetering.

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Dinsdag
    21° / 10°
    5 %
  • Woensdag
    25° / 11°
    60 %
  • Donderdag
    22° / 12°
    50 %
Meer weer