Nieuwe+innovatieregeling+voor+Gelderse+kalverhouders
Nieuws

Nieuwe innovatieregeling voor Gelderse kalverhouders

Kalverhouders in Gelderland kunnen vanaf 2 mei 2022 gebruik maken van een nieuwe innovatieregeling. Per bedrijf is 300.000 euro beschikbaar voor het toepassen van een nog niet uitontwikkelde techniek.

Totaal is er 6,5 miljoen euro beschikbaar. Het geld kan besteed worden aan de ontwikkelingsfase waarin een innovatieve techniek wordt aangeschaft, geplaatst en uitgeprobeerd. Na optimalisatie van het systeem kan de kalverhouder de stal door laten meten. Dit gedeelte wordt 100 procent gesubsidieerd. Tot slot krijgt de kalverhouder nog een deel van de resterende levensduur vergoed. De subsidie wordt verstrekt aan technieken die later ook toegepast kunnen worden op andere kalverbedrijven.

Met de nieuwe regeling vergroot de provincie het innovatiebudget voor de kalverhouderij ondanks dat een eerdere innovatieregeling van 10 miljoen euro niet volledig was uitgeput. Naast de 6,5 miljoen euro stelt Gelderland ook 20 miljoen euro beschikbaar voor andere veesectoren om hun bedrijf te moderniseren en duurzaamheidsinvesteringen te doen.

Met deze en andere regelingen wil de provincie Gelderland een reductie van de stikstofdepositie realiseren van 25 procent ten opzichte van de huidige situatie in de drie Natura 2000-gebieden: Veluwe, Rijntakken en Achterhoek. De hierboven genoemde subsidieregelingen richten zich in eerste instantie op de top 150 bedrijven die in de drie gebieden het meeste rendement opleveren (vermindering van stikstofdepositie per hectare op een natuurgebied).

Door de subsidieontvanger te koppelen aan een nieuwe vergunning onder de natuurbeschermingswet, wil de provincie toetsen hoeveel stikstofreductie er daadwerkelijk wordt gerealiseerd. De nieuwe innovatieregeling valt onder het programma Gelderse Maatregelen Stikstof (GMS). Dit is de provinciale aanpak die gericht is op het werken aan een balans tussen welvaart in Gelderland en draagkracht van de natuur.

De definitieve invulling van de regeling wordt binnenkort bekendgemaakt.

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Vrijdag
    18° / 13°
    75 %
  • Zaterdag
    20° / 13°
    50 %
  • Zondag
    19° / 12°
    20 %
Meer weer