Vier+Gelderse+kalverbedrijven+uitgekocht
Nieuws

Vier Gelderse kalverbedrijven uitgekocht

De provincie Gelderland heeft vier kalverbedrijven uitgekocht. Met nog eens vier bedrijven lopen er gesprekken.

Dat heeft de provincie bekendgemaakt. Bij de opgekochte vier bedrijven gaat het totaal om circa 7.500 kalveren en een stikstofhoeveelheid van ruim 230.000 mol per jaar. De meeste kalveren verdwijnen in Uddel. Gelderland heeft 20 miljoen euro uitgetrokken voor de opkoopregeling. Samen met de lopende gesprekken verwacht de provincie dat het beschikbare budget wordt uitgeput.

Als de opkoop van de overige vier bedrijven daadwerkelijk doorgaat wordt er meer dan 350.000 mol per jaar ingenomen (opgeteld voor alle hexagonen). Na beëindiging van de kalverhouderijen - en inname van de Wnb-vergunning - belandt de beschikbare stikstofruimte (exclusief een afroming van 30 procent) in de Gelderse Stikstofbank. De stikstofbank kan de stikstof weer inzetten voor andere economische activiteiten.

De hoeveelheid ingenomen stikstof zou meer dan genoeg moeten zijn voor de realisatie van circa 90.000 woningen in Gelderland vóór 2030. Immers voor de bouw hiervan is ongeveer 30.000 mol per jaar nodig. Of die woningen ook gebouwd kunnen worden is afhankelijk van de beschikbaarheid van de ruimte op de concrete hexagonen van een bepaald bouwproject elders in de provincie. Immers, de afstand tussen de huidige stoppers en geplande woningen is groter dan de maximale rekenafstand van 25 kilometer die wordt gehanteerd.

De stikstofbank is naar evenredigheid beschikbaar voor alle economische sectoren (bouw, landbouw, mobiliteit en industrie). Elke sector moet minstens 25 procent minder stikstofuitstoot bewerkstelligen uiterlijk in 2025. De balans tussen inbreng en uitgifte per sector hangt af van de mate waarin de inbreng wordt gerealiseerd voordat een beroep op de uitgifte kan worden gedaan.

De opkoopregeling voor kalverbedrijven is in 2020 in het leven geroepen. Van de ruim honderd kalverbedrijven die zich hadden aangemeld zijn er 26 bedrijven die voldaan hebben aan de gestelde criteria. Met deze 26 bedrijven zijn gesprekken gevoerd waarna deze acht bedrijven zijn overgebleven.

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Dinsdag
    21° / 10°
    5 %
  • Woensdag
    25° / 11°
    60 %
  • Donderdag
    22° / 12°
    50 %
Meer weer