Inkomen+gedaald+op+contractbedrijven
Nieuws

Inkomen gedaald op contractbedrijven

Het inkomen op bedrijven met blankvleeskalveren op contract is in 2021 met ruim 8.000 euro per onbetaalde arbeidskracht gedaald. Dit constateert Wageningen Economic Research na analyse van jaarcijfers en consultaties.

De gemiddelde kosten per bedrijf zijn met ruim 18.000 euro gestegen omdat naast de energiekosten ook de vaste kosten van stallen en machines toenemen. Ook wordt er meer mest afgezet dan in 2020, toen er meer leegstand was vanwege afzetproblemen van het vlees na de uitbraak van corona.

De contractvergoeding per gemiddeld aanwezig vleeskalf blijft in 2021 onveranderd 246 euro (exclusief btw en exclusief bedrijfstoeslag vanuit het GLB) ondanks de geringere leegstand. De bedrijfstoeslag in 2021 is 6 euro waardoor het totaal van beide op 252 euro per kalverplaats uitkomt. Doordat er 2 procent meer kalveren zijn gehouden namen de bedrijfsopbrengsten toe.

Er zijn wel grote verschillen tussen bedrijven, afhankelijk van de voorwaarden. Op sommige bedrijven is de vergoeding tientallen euro’s hoger of lager dan het gemiddelde, mede door een relatief gunstige leegstandsvergoeding.

Wanneer de hogere kosten en hogere opbrengsten met elkaar verrekend worden dan daalt in 2021 het inkomen op bedrijven met blanke kalveren op contract met ruim 8.000 euro naar een niveau van gemiddeld 34.000 euro per onbetaalde arbeidskracht.

De inkomensverschillen tussen bedrijven zijn groot, onder andere door verschillen in contractvergoeding per dierplaats, betaalde kosten, bedrijfsgrootte en arbeidsefficiëntie. 20 procent van de bedrijven behaalt een inkomen van meer dan 61.000 euro (per onbetaalde aje), terwijl een even grote groep een inkomen behaalt van minder dan 1.500 euro.

Wageningen Economic Research bepaalt de cijfers aan de hand van afgeronde jaarrekeningen van het jaar er voor en actuele consultaties bij het bedrijfsleven.

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Woensdag
    25° / 13°
    60 %
  • Donderdag
    23° / 13°
    50 %
  • Vrijdag
    17° / 12°
    40 %
Meer weer