Vee%26Logistiek+maakt+bezwaar+tegen+openbaar+maken+boetes
Nieuws

Vee&Logistiek maakt bezwaar tegen openbaar maken boetes

Vee&Logistiek Nederland heeft bezwaar gemaakt tegen het besluit van de NVWA om boetes die betrekking hebben op diertransporten openbaar te maken.

De openbaar gemaakte documenten schetsen volgens de belangenorganisatie een onjuist beeld van het diertransport in Nederland. De NVWA maakt in de informatievoorziening geen onderscheid tussen overtredingen die terecht zijn geconstateerd en overtredingen waar de NVWA door de rechter in het ongelijk is gesteld.

Ook de overtredingen die nog onder de rechter zijn, worden onterecht gepubliceerd als een ‘geconstateerde overtreding’. Op grond hiervan wordt een duidelijk hoger aantal overtredingen openbaar gemaakt, dan daadwerkelijk in de praktijk heeft plaatsgevonden, vindt Vee&Logistiek Nederland: "Het plaatst de sector onnodig en onterecht in een negatief daglicht."

Op 28 januari 2022 besloot de NVWA om 629 documenten openbaar te maken met gegevens omtrent overtredingen rondom de transportwaardigheid van dieren. Dit op basis van een WOB-verzoek tot openbaarmaking van boeterapporten, boetevoornemens en boetebeschikkingen over de periode 1 januari 2018 tot en met 4 maart 2021.

De betreffende documenten zijn op 15 maart 2022 openbaar gemaakt en hebben betrekking op 210 voorvallen. Vee&Logistiek Nederland: “In de hierboven genoemde periode van ruim drie jaar zijn ongeveer 1,5 miljoen slachtkoeien, 4,5 miljoen slachtkalveren en 45 miljoen slachtvarkens in Nederland vervoerd. Bij 210 constateringen betekent dat 1 overtreding op het vervoer van 250.000 dieren.

Vee&Logistiek Nederland heeft formeel bezwaar aangetekend tegen de openbaarmaking van deze documenten omdat de openbaar gemaakte informatie door politici en NGO’s wordt gebruikt om afwegingen te maken en het politieke proces te beïnvloeden. Als hiervoor onzorgvuldig samengestelde informatie wordt gebruikt, is dat schadelijk voor de sector. Nieuwe wet- en regelgeving komt dan tot stand op basis van onjuiste informatie.

Hoewel de NVWA bepaalde gegevens anonimiseert in openbaar gemaakte documenten, gaat ze volgens Vee&Logistiek Nederland voorbij aan het feit dat de sector als geheel in een negatief daglicht wordt geplaatst bij het naar buiten brengen van onjuiste, onvolledige of suggestieve informatie.

De belangenorganisatie vindt dat alleen gegevens openbaar gemaakt mogen worden die onherroepelijk en actueel zijn. Pas dan is immers bewezen of er sprake is van een overtreding. “De veehouderijsector heeft al genoeg te kampen met stigmatisering. Dat wordt door deze werkwijze alleen maar verder aangewakkerd. Ook voor individuele ondernemers is dit frustrerend."

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Zaterdag
    22° / 12°
    50 %
  • Zondag
    20° / 11°
    60 %
  • Maandag
    20° / 11°
    50 %
Meer weer