Halvering+van+aantal+stalbranden+in+2026
Nieuws

Halvering van aantal stalbranden in 2026

Landbouwminister Carola Schouten streeft naar een halvering van het aantal stalbranden in 2026.

Het betreft een halvering per sector waarbij ze kijkt naar zowel het aantal branden als het aantal dierlijke slachtoffers. De bewindsvrouw komt met deze doelstelling op advies van de Onderzoeksraad voor Veiligheid die in maart van dit jaar een rapport heeft gepubliceerd over stalbranden.

Ook wil de demissionair minister brandcompartimentering van de technische ruimte met tenminste 60-minuten brandwerend materiaal verplicht stellen en mogelijk ook een preventief branddetectiesysteem voor bestaande stallen van grotere veehouderijen. Op dit moment laat ze de financiële gevolgen hiervan onderzoeken en de eventuele ongewenste neveneffecten voor bijvoorbeeld het stalklimaat.

Daarnaast stelt ze een jaarlijkse visuele keuring verplicht voor alle veehouderijen. De keuring heeft vooral als doen om de onderhoudsstaat van elektronische apparatuur te beoordelen. Zo'n keuring geeft volgens haar inzicht in de risico’s en draagt bij aan bewustwording voor stalbranden bij veehouders. Deze keuringseis wordt ontwikkeld specifiek voor de agrarische sector. Daarnaast komen er regels voor een uitgebreide elektrakeuring iedere drie jaar voor grote veehouderijen.

In Vitaal Kalf is nu nog opgenomen dat nieuwe stallen voor ingebruikname gekeurd moeten worden volgens NEN 1010 (opleveringsinspectie) en dat er elke vijf jaar een herkeuring moet plaatsvinden in alle stallen.

Tot slot meldt Schouten dat per 1 januari 2022 de luchtwasser voor alle diercategorieën uitgesloten wordt van fiscale voordelen zoals MIA/Vamil. Hiermee geeft ze uitvoering aan de motie van de Partij voor de Dieren waarin de regering wordt verzocht luchtwassers te schrappen uit de Maatlat Duurzame Veehouderij.

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Dinsdag
    18° / 10°
    20 %
  • Woensdag
    17° / 8°
    10 %
  • Donderdag
    18° / 8°
    5 %
Meer weer