Gosschalk+na+vandaag+dicht
Nieuws

Gosschalk na vandaag dicht

De NVWA schorst de erkenning van slachthuis Gosschalk per direct. Dit betekent dat het slachthuis op vrijdag 2 juli de slachtwerkzaamheden dient af te ronden en vanaf morgen geen slachtwerkzaamheden meer mag uitvoeren.

Het slachthuis kan pas weer in gesprek treden met de NVWA over hervatting van de slachtwerkzaamheden op basis van een gedegen plan van aanpak. Op basis van dit plan beoordeelt de NVWA of dit voldoende vertrouwen geeft dat het bedrijf in staat is het dierenwelzijn afdoende te borgen.

In het plan van aanpak zal het bedrijf moeten ingaan op de wijze van leidinggeven die voorkomt dat de medewerkers opnieuw en structureel dierenwelzijnsovertredingen begaan. Daarnaast moet het bedrijf borgen dat er alleen medewerkers met levende dieren werken die daarvoor de juiste opleiding gevolgd hebben en het juiste vakbekwaamheidsniveau hebben. Tot slot wil de NVWA een onderbouwing van de slachtsnelheid die borgt dat het dierenwelzijn goed gewaarborgd is .

Aanleiding van de schorsing zijn de misstanden die vorige week via RTL naar buiten zijn gekomen. Daarnaast zijn door de NVWA sinds de opgelegde maatregelen afgelopen maandag op basis van het toezicht ter plaatse nieuwe overtredingen met betrekking tot dierenwelzijn geconstateerd. Deze nieuwe feiten vormen aanleiding voor de NVWA om de erkenning voorlopig in te trekken.

Het opnieuw opstarten van de werkzaamheden zal stapsgewijs en gecontroleerd plaatsvinden op basis van de beoordeling van het plan van aanpak door de NVWA. Volgens landbouwminister Schouten laten de beelden 'een grote minachting van het bedrijf voor de toezichthouder zien, die bovendien versterkt wordt doordat het begaan van overtredingen door is gegaan, terwijl de beelden al gepubliceerd waren en er maatregelen waren opgelegd'.

Naast het bestuursrechtelijk spoor is ook het strafrechtelijk spoor nog nadrukkelijk in beeld. Het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie heeft op 28 juni 2021 een aangifte van dierenmishandeling op de betreffende slachterij ontvangen van de stichting Varkens in Nood. Op 29 juni 2021 heeft het Openbaar Ministerie besloten tot het instellen van een strafrechtelijk onderzoek naar de feiten en omstandigheden met betrekking tot genoemde aangifte. Het strafrechtelijk onderzoek wordt uitgevoerd door de Inlichtingen- en Opsporingsdienst van de NVWA onder gezag van het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie.

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Maandag
    20° / 12°
    45 %
  • Dinsdag
    24° / 11°
    20 %
  • Woensdag
    20° / 15°
    100 %
Meer weer