Scenariostudie+mist+elke+realiteit+met+praktijk
Nieuws

Scenariostudie mist elke realiteit met praktijk

De scenariostudie waarover NOS vanochtend publiceerde, mist elke realiteit met de praktijk, stelt VVK-voorzitter Hans Luijerink.

Minister Schouten besloot tot het onderzoek omdat ze de sectorvisie van SBK onvoldoende vond. Drie adviesbureaus (Lysias Advies, Schuttelaar&Partners en Rebel) kregen van haar de opdracht gesprekken te voeren met de sector en andere partijen. Op 30 november en 10 december 2020 zijn er digitale gesprekken gevoerd met veertig personen binnen en buiten de keten, waaronder twee kalverhouders. Op basis van deze gesprekken is de scenariostudie geschreven. De versie die de NOS in bezit heeft is een conceptversie van eind januari. Eind maart wordt een definitieve versie naar de Tweede Kamer gestuurd.

De financieel-economische consequenties van de modellen zijn niet berekend. VVK-voorzitter Luijerink vindt het daarom ontzettend vreemd dat het rapport naar buiten komt, juist nu de kalversector langzaam opkrabbelt uit de coronacrisis. “Je ligt op de grond en krijgt nog een trap na.” Luijerink vindt het niet meer dan normaal dat de kalverhouderij stappen vooruit blijft zetten. Zowel op gebied van mest, stikstof diergezondheid en dierenwelzijn. “Maar deze scenario’s missen elke realiteit met de praktijk.”

De VVK-voorzitter mist ook het verband tussen de toekomstscenario’s van het ministerie en de subsidie van vijf miljoen euro die ze in februari heeft verstrekt aan zes kalverhouderijen om integraal duurzame stallen te ontwikkelen waarbij emissies bij de bron worden aangepakt. “Ze enthousiasmeert ondernemers en zaagt vervolgens de poten onder je bestaansrecht uit. Het is werkelijk niet te geloven.”

Ook het feit dat er in de scenario’s steeds gesproken wordt over import, verbaast Luijerink, die zelf tegen de Duitse grens woont. “Ik krijg altijd kalveren van collega-melkveebedrijven uit Duitsland. Dat zijn geen importkalveren, maar gewoon kalveren van melkveehouders uit de regio. We zijn toch één Europa? Dat er binnen Europa een maximale tansportduur wordt afgesproken voor jonge kalveren vindt hij begrijpelijk. In Nederland extra regels maken, is niet realistisch: “Nederland is zo klein, je rijdt in een uur van west naar oost.”

LTO Nederland laat weten dat de denkrichtingen zoals geschetst in het bericht van NOS heel ver van de praktijk af staan : 'Het is een oefening van extremen en de economische uitwerking mist, niet alleen voor de kalverketen maar zeker ook voor de zuivelketen en melkveehouderij. Door naar kalverhouders en melkveehouders en hun ketens te luisteren – iets wat bij het maken van deze studie niet is gedaan – kunnen we samen aan verdere verduurzaming werken, aldus LTO.'

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Vrijdag
    25° / 14°
    10 %
  • Zaterdag
    18° / 7°
    10 %
  • Zondag
    11° / 8°
    50 %
Meer weer