Groene+ideologie
Columns

Groene ideologie

Energietransitie moet zwaar gesubsidieerd worden. Uiteindelijk betalen we met zijn allen de rekening.

Corona is nog niet weg en heeft op ons bedrijf een flink financieel gat geslagen. Onze hoop is nu dat de overheid ons net zo behandeld als andere ondernemers die grote verliezen hebben geleden door de coronacrisis. Ik begrijp niet waarom de landbouw anders bekeken wordt dan de andere sectoren bij het toekennen van coronasteun. Er zal best wel wat zijn dat anders moet in landbouw Nederland, maar daar is tijd voor nodig. Ik heb het gevoel dat enkele groene, linkse partijen bezig zijn hun mensen op posities te zetten om via stemmingmakerij het maatschappelijke debat te domineren. Vervolgens zijn er nog heel wat mediameelopers die de gaten proberen dicht te smeren zodat het een logisch verhaal lijkt.

Mijn ouders hebben het wel eens over ‘de rooien’, mensen die een socialistisch denkbeeld nastreven. Iedereen gelijk, we pakken van de rijken en geven het aan de armen. Ik zou wat dat betreft ook wel een rooie kunnen zijn. Ik vind ook dat je voor je medemens moet zorgen, maar dan moet die geen profiteur worden. Want dan ben ik er snel klaar mee.

Het is belangrijk dat mensen een taak hebben in de maatschappij. Aan het werk zijn en zelf zorgen voor brood op de plank. Je kunt ze een brood geven, maar je kunt ze beter leren bakken. Ik vraag me af wat het ideaalbeeld is van die mensen die achter het stuur zitten van die groene, linkse trein. Of is het ideaalbeeld ondergeschikt aan het hebben van macht?

Als ik met deze ‘groene’ mensen praat, heb ik echt het idee dat ze niet anti-boer zijn maar dat ze een systeemverandering willen. Ze zijn vaak goed opgeleid, dus ik hoop verstandig. Waarom wordt dan al op alle fronten gestuurd op anti-landbouw? Het begint al op de lagere school waar de lesboeken en sommige leraren het idee geven dat boeren milieuvervuilers zijn. Kinderprogramma Het Klokhuis kwam met het motto ‘zorg voor het milieu, eet geen vlees’.

Onlangs nog werd de groene lobby bij Zondag bij Lubach op de hak genomen, een nuchtere kijk op de energietransitie. Nederland gaat van het gas af, maar investeert in een gesubsidieerde biomassacentrale en wil overstappen op zonne-energie en energieslurpende warmtepompen. Maar wanneer je warmte nodig hebt is er vaak geen zon.

Op 300 meter van onze boerderij leggen de Duitsers een gasleidingnet aan omdat gas in hun ogen schoner is dan alle alternatieven. Een groot billboard aan de kant van de weg ‘Gas hat die Zukunft’. Ik ben geen klimaatontkenner. Een beter milieu begint bij je zelf. Maar we moeten het wel in perspectief zien. Ik snap dat we af moeten van oude bruinkoolcentrales. Als we dan toch globaal denken, help dan liever in Oost-Europa de oude industriële erfenis om te bouwen naar een schone industrie. Isoleer in Nederland de oude huizen. Pak het laaghangend fruit, bovenin de boom is het veel lastiger en kost het veel meer ‘energie’.

Er wordt met miljarden gestrooid in deze groene ideologie. Overal moeten zonnepanelen en windmolens komen, de landschappen worden vervuild. De energietransitie moet zwaar gesubsidieerd worden anders kan het nooit of te nimmer uit, maar uiteindelijk betalen we met zijn allen de rekening.

Daarom moeten we de huidige landbouw niet wegpesten door feiten en fabels te verdraaien. We moeten niet weggooien wat goed gaat, maar bijschaven wat anders kan en de boeren meekrijgen in dit geheel. Als je het ‘wij-gevoel’ creëert , of je nou links of rechts bent, groen, grijs, rood of zwart: als je begrip hebt voor elkaar, empathie toont voor andere gedachten, dan kunnen we door de scherpe kanten eraf te halen een heel eind komen met een mooie natuur en een schoner milieu, maar het belangrijkste: voldoende en gezond voedsel. De boer is troef!

Hans Luijerink
Rosékalverhouder uit Overdinkel (Ov)

(column in Boerderij 2 december 2020)

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Zaterdag
    22° / 12°
    50 %
  • Zondag
    20° / 11°
    60 %
  • Maandag
    20° / 11°
    50 %
Meer weer