NVWA+extra+alert+op+hitte+bij+verre+transporten
Nieuws

NVWA extra alert op hitte bij verre transporten

De NVWA zal deze zomer extra controles uitvoeren op transporten die langer duren dan acht uur.

In Europees verband is in juli 2019 een oproep gedaan om boven 30 graden Celsius geen verre transporten met dieren toe te staan. Landbouwminister Schouten wil hier gehoor aan geven via extra controles. Uitgangspunt voor de controleurs is de status van het welzijn van de dieren tijdens het transport. Naast het welzijn letten de controleurs daarbij ook op de lokale temperatuur, de aanwezigheid van een noodplan, de watervoorziening en de ventilatie in het vervoermiddel.

Wanneer er welzijnsovertredingen worden geconstateerd tijdens het transport bij een lokale temperatuur van 35 graden of meer, dan treedt de NVWA handhavend op. De NVWA zal zo min mogelijk vervoerders onderweg staande houden, maar bij voorkeur op of nabij een bestemmingslocatie. Bovendien bereidt het ministerie van landbouw momenteel wetgeving voor waarbij het verboden wordt om vee te vervoeren bij een temperatuur van 35 graden of meer.

Een andere wijziging ten aanzien van transporten bij hitte is de voorspelde temperatuur. Tot nog toe gingen alle veesectoren er van uit dat bij een voorspelde meerdaagse hitteperiode van 27 graden of meer het hitteprotocol in werking zou treden. Vee en Logistiek Nederland en Transport en Logistiek Nederland (Saveetra) laten met ingang van 2020 hun protocol in werking treden bij iedere dag met een voorspelde temperatuur van 27 graden of hoger.

De protocollen van de overige partijen treden in werking wanneer tropische hitte (30 graden Celsius of meer) is voorspeld. Het streven van de overheid is om alle protocollen in werking te laten treden bij iedere dag met temperaturen van 27 graden of hoger. De NVWA handhaaft conform de wet- en regelgeving. De sectorprotocollen zijn geen wet- en regelgeving en vormen als zodanig voor de NVWA geen punt voor controle.

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Maandag
    20° / 12°
    45 %
  • Dinsdag
    24° / 11°
    20 %
  • Woensdag
    20° / 15°
    100 %
Meer weer