Varkenspest+Azi%26euml%3B+heeft+invloed+op+prijs+weipoeder+
Nieuws

Varkenspest Azië heeft invloed op prijs weipoeder

Wegvallende vraag uit Azië laat de prijs van weipoeder in Europa dalen.

Afgelopen week ging de prijs van weipoeder met 4 euro naar beneden. Een prijsdaling van ruim 5 procent in één week is fors. Sinds begin februari was de notering van weipoeder al naar beneden gesukkeld van 86 euro per 100 kg naar 71 euro eind juni. De daling van afgelopen week is een signaal dat de prijs nog iets verder naar beneden zal gaan.

Een van de oorzaken van de dalende prijzen is de varkenspest in Azië. Hierdoor neemt de veevoermarkt minder weipoeder af, wat de neerwaartse druk op de prijs vergroot. Ook de handelsperikelen tussen China en de Verenigde Staten hebben invloed op de prijsontwikkeling. Omdat China minder weipoeder bestelt in de Verenigde Staten, richt de export van de Amerikanen zich op andere markten waar ze concurreren met onder andere Europese markten.

Daarnaast is er voldoende aanbod van weipoeder in Europa. De melkproductie is dit voorjaar goed geweest waardoor er ook veel kaas gemaakt is. Het bijproduct weipoeder is daarom ook volop voorhanden.

De prijs van melkpoeder maakt een stabiele indruk. 20 juni is de laatste 126 ton melkpoeder uit de Europese interventievoorraad verkocht. De markt is daarmee schoon en vraag- en aanbod bepalen de prijs. Kopers van melkpoeder krijgen wel meer weerstand tegen de hoge prijzen. Vanaf de zomer is de notering gestegen van 130 euro per 100 kg naar 192 euro eind mei. In juni is de prijs ligt gedaald. De verwachting is dat melkpoeder wellicht nog iets in prijs inboet, maar stabiele prijzen rond het huidige niveau worden eerder verwacht.

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Zondag
    16° / 9°
    20 %
  • Maandag
    18° / 7°
    20 %
  • Dinsdag
    17° / 9°
    30 %
Meer weer