%26%23039%3BMethaanuitstoot+vee+anders+berekenen%26%23039%3B+
Nieuws

'Methaanuitstoot vee anders berekenen'

De mate waarin de CO2 en methaanuitstoot van vee wordt meegewogen in de klimaatbelasting, wordt te hoog ingeschat en moet anders, vindt Stichting Agri Facts.

De stichting constateert een ongelijkheid tussen dieren en mensen. Bij mensen wordt gesteld dat de geproduceerde CO2 in kringloop blijft en daarom niet meetelt in de klimaatbelasting. Maar als koeien hun eten verteren, telt de geproduceerde CO2 en het methaan wel mee in de klimaatbelasting.

Volgens Staf is dat een politieke keuze. Methaan, dat voornamelijk in de pens van de koe wordt geproduceerd is weliswaar schadelijker voor het milieu, maar de koolstof in methaan wordt ook weer snel afgebroken tot CO2.

Geesje Rotgers van STAF stelt dat het eigenlijk dezelfde kringloop is dan de CO2-kringloop bij mensen, alleen duurt deze iets langer. "Dan is het de vraag, wanneer ga je methaan vergelijken met CO2? Aan het begin, als methaan net vrijkomt? Of aan het eind, als die alweer omgevormd is tot CO2?

In het buitenland wordt er anders tegen methaanuitstoot aangekeken. Het zou goed zijn als de discussie in Nederland ook wordt gevoerd, vindt Geesje Rotgers van Agri Facts.

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Zondag
    16° / 9°
    20 %
  • Maandag
    18° / 7°
    20 %
  • Dinsdag
    17° / 9°
    30 %
Meer weer