Eigen+interpretatie+Dier%26amp%3BRecht+van+onderzoeksresultaten
Nieuws

Eigen interpretatie Dier&Recht van onderzoeksresultaten

Op Foodlog legt Cécile Janssen nog eens uit hoe Dier&Recht zijn eigen interpretatie heeft gegeven aan een staatje uit het welzijnsonderzoek dat handelt over longaandoeningen.

Als onderdeel van het onderzoeksprotocol naar welzijnsvloeren zijn bij de slacht ook de longen bekeken. Die werden ingedeeld in vier klassen: gave longen, minimale beschadiging, licht tot mild beschadigd en zwaar beschadigd. Die classificaties wijzen op een aandoening die het dier ooit heeft gehad, maar hoeven niet te wijzen op ziekte van het geslachte dier.

Gemiddeld heeft zo'n 48 procent van de onderzochte longen geen enkele beschadiging, blijkt uit het onderzoek. Ruim 33 procent heeft een licht spoor van een aandoening die het dier gedurende zijn leven heeft gehad. Een kleine 6 procent heeft sporen van een ernstige longaandoening. De gevolgtrekking van Dier&Recht, dat meer dan de helft van de Nederlandse kalverpopulatie ziek is, komt volgens Wageningen-onderzoeker Kees van Reenen geheel voor rekening van Dier&Recht. Het staatje mag zo niet gelezen worden, zegt van Reenen.

Lees het volledige artikel op Foodlog

Agenda

  Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  40 %
Meer weer