%26lsquo%3BVeranderingen+zijn+ook+kansen%26rsquo%3B
Nieuws

‘Veranderingen zijn ook kansen’

We moeten niet bang zijn voor veranderingen in de Nederlandse kalverhouderij. Op korte termijn lijken ze een bedreiging, maar op de lange termijn geven ze een voorsprong, zegt Gijs Eikelenboom, scheidend commercieel directeur bij Denkavit.

U stelt dat we bedreigingen als een kans moeten gaan zien. Hoe bedoelt u dat?
“We moeten niet bang zijn voor veranderingen in ons land. Automatisch denk je als regelgeving verscherpt dat je iets kwijt raakt. Maar dat is niet zo. Je krijgt er vaak iets voor terug. Dat emotionele negatieve denken moet veranderen. Kijk naar de inspanningen die we verrichten om antibiotica te reduceren. Recent onderzoek laat zien dat het aantal mensen dat sterft door antibioticaresistentie in 2035 groter zal zijn dan het aantal doden door kanker. Dan ben je blij dat je als land voorop loopt. Op korte termijn is het niet makkelijk maar op de lange termijn is het keihard noodzakelijk. Ook de hoge zuivelprijzen in 2007 zijn een voorbeeld van een verandering die vervolgens goed voor de sector uitpakt. De innovaties in voer hebben ons een voorsprong en toekomst gegeven.”

U vindt dat partnerschip en langdurige relaties belangrijk zijn. Waarom?
“De license to produce in Nederland is gebaseerd op duurzaamheid. De industrie zal een flinke krimp laten zien als wij onvoldoende hierop inzetten. Dan hebben we uiteindelijk geen volwaardige veehouderij meer in Nederland en verdwijnt de kennis. We moeten dus innoveren. Daarvoor moet je een gezonde primaire sector hebben. Onze ketenpartners lopen tegen hetzelfde aan. Door gezamenlijk oplossingen te vinden wordt de keten sterker. Zo behoud je in Nederland een gezonde veehouderij.”

U bent toch niet afhankelijk van Nederland en kunt gewoon zaken blijven doen in het buitenland?
“Innovatie buiten Nederland realiseren is moeilijker. In Nederland heerst de juiste mentaliteit en cultuur. Ook zijn hier onderwijs, onderzoek en goede ondernemingen voor handen. Denkavit wil daarom vanuit Nederland voorop blijven lopen in de wereld. Als je veel in het buitenland komt, kom je er pas achter hoe belangrijk Nederland is en hoe goed het hier georganiseerd is. Bedrijven over de hele wereld willen graag met Nederlandse bedrijven zaken doen.”

Sinds 1998 is Eikelenboom commercieel directeur. Vanaf 1 oktober werkt hij parttime bij Denkavit aan speciale projecten en geeft hij support aan het exportteam.

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Dinsdag
    18° / 10°
    20 %
  • Woensdag
    18° / 9°
    10 %
  • Donderdag
    18° / 6°
    10 %
Meer weer