Vaker+voeren+verhoogt+rendement+ros%26eacute%3Bs
Nieuws

Vaker voeren verhoogt rendement rosés

Onderzoek van Trouw Nutrition toont aan dat benutting van jeugdgroei voordelig is. Een van de manieren om dat te realiseren is vaker per dag voeren.

Wanneer de jeugdgroei maximaal benut wordt door een hoger voerschema gedurende de eerste weken op het kalverbedrijf, zijn de dieren in week 7 13,2 kg zwaarder, in week 12 7,9 kg en met elf maanden 24 kg. De cijfers zijn verzameld uit een onderzoek waarbij de kalveren gevoerd werden volgens het LifeStart programma van Trouw Nutrition.

Meer jeugdgroei is onder andere te realiseren door vaker per dag te voeren. Onderzoek op de Universiteit van Wisconsin (VS) toont volgens Trouw Nutrition onderzoekster Harma Berends aan dat bij dezelfde hoeveelheid melk kalveren in drie voerbeurten meer dan 100 gram per dag harder groeien dan bij twee voerbeurten.

Ook wijst Berends op het belang van pensontwikkeling en een geleidelijke overgang van melkpoeder naar droogvoer. Vluchtige vetzuren uit krachtvoer stimuleren de groei van penspapillen. Daarnaast zijn vezels van belang om de pens-pH en fermentatie te stabiliseren en om plakvorming te voorkomen.

Uit eigen onderzoek van Trouw Nutrition blijkt dat spenen op acht weken een beduidend kleinere dip in energieopname laat zien dan spenen op zes weken. Vanaf het moment dat ruw- en krachtvoer wordt aangeboden gaat de pens zich eigenlijk pas ontwikkelen. Het percentage droge stof uit stro moet daarbij minimaal 10 procent bedragen.

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Maandag
    19° / 8°
    40 %
  • Dinsdag
    18° / 10°
    20 %
  • Woensdag
    17° / 8°
    10 %
Meer weer