Wekelijks+tweehonderd+te+lichte+kalveren
Nieuws

Wekelijks tweehonderd te lichte kalveren

Op de verzamelcentra in Nederland arriveren de afgelopen maanden wekelijks ongeveer tweehonderd kalveren die niet geschikt zijn voor de vleeskalverhouderij.

Dat blijkt uit het I&R-systeem waarin verzamelcentra de dierstromen registeren. Het aantal is iets meer dan 1 procent van het totaal aantal kalveren dat wekelijks wordt aangeboden. De - meestal te lichte – kalveren worden op de centra geëuthanaseerd of naar slachthuizen afgevoerd.

In het plan van aanpak voor lichte kalveren – dat de melkveehouderij en kalverhouderij vorige week hebben gepresenteerd – wordt het voorstel gedaan om de lichte kalveren twintig dagen op het melkveebedrijf te houden. Kalveren kunnen per week ongeveer 5 kg groeien waardoor het aantal lichte kalveren verder afneemt.

Voor de kalveren die dan nog overblijven, willen de sectoren de komende maanden een proefproject starten. Deze kalveren worden apart opgehaald door de collecterende handelaar en verzameld op een verzamelcentrum. Over de verdere invulling van dit proefproject zijn de sectoren in overleg met de NVWA. Aan het einde van de zomer moet het project duidelijkheid verschaffen wat er met de lichte kalveren gebeurt.

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Maandag
    19° / 8°
    40 %
  • Dinsdag
    18° / 10°
    20 %
  • Woensdag
    17° / 8°
    10 %
Meer weer