Zorgen+om+hoge+energiekosten
Nieuws

Zorgen om hoge energiekosten

Hoewel de afzet van kalfsvlees naar behoren loopt, nemen de zorgen van slachterijen en contractgevers toe. Met name de energieprijzen laten de onzekerheid toenemen. Zowel bij de afzet van kalfsvlees als in de houderij.

Slachterijen en integraties maken zich zorgen over de koopkracht van consumenten. Blijven zij in deze mate kalfsvlees consumeren nu de energieprijzen in heel Europa de pan uitrijzen? En welke gevolgen heeft dat voor de prijsontwikkeling de komende maanden?

Op de kalverbedrijven laat de kostprijs het hele jaar al een stijgende lijn zien vanwege het dure voer. Daar komen nu de stijgende gas- en elektrakosten bij. Ook de prijs van houtpellets gaat omhoog. Bovendien nemen de verwerkingskosten van mest toe door de hogere energieprijzen. Voor blankvleesbedrijven met een voergeldcontract heeft dit als gevolg dat de uitgaven fors hoger worden maar de inkomsten niet.

In nieuwe contracten wordt er geen extra vergoeding meegenomen voor de hogere energiekosten, blijkt uit gesprekken met kalverhouders. Volgens contractgevers is daarvoor geen ruimte. Conclusie van dit geheel is dat de risico's van het houden van kalveren toenemen, zowel voor contractgevers als voor kalverhouders.

Ondertussen ontwikkelt de prijs van kalfsvlees zich prima. De vraag naar blank kalfsvlees neemt toe nu de vakanties in Zuid-Europa achter de rug zijn. Ook gaan de zomerse temperaturen dalen wat de afzet ten goede komt. Deze week komt er bij het blank kalfsvlees ruim 5 cent per kg bij.

Prijzen van jonge rosés stijgen met een paar cent. Uitbetaalprijzen liggen komende week tussen de 5,05 en 5,10 euro per kg. Oud rosé blijft - levering komende week - op 4,90 per kg. Omdat er wat druk zit op de prijs van runderen, neemt het aanbod runderen toe. Slachterijen die zowel koeien als oude rosés slachten, hebben daardoor minder oude rosés nodig. Starters zijn deze week gelijk gebleven in prijs.

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Dinsdag
    22° / 10°
    5 %
  • Woensdag
    25° / 13°
    60 %
  • Donderdag
    23° / 13°
    50 %
Meer weer