Wim+Brouwer+over+werkbezoek+Van+der+Wal%3A+%27Ziet+er+niet+goed+uit%27
Nieuws

Wim Brouwer over werkbezoek Van der Wal: 'Ziet er niet goed uit'

Wim Brouwer, voorzitter van de LTO-afdeling Gelderse Vallei, is er niet vrolijker op geworden na het bezoek van stikstofminister Van der Wal aan het kalverbedrijf van Jaap Kok in Lunteren (Gld).

"De inzet van LNV is om alles door te laten gaan zoals ze het nu van plan zijn", zegt Brouwer. "Maar dat laten we niet gebeuren. Als ze menen dat het gebied leeggeveegd moet worden, dan wordt het oorlog."

Van der Wal was op bezoek in de Gelderse Vallei om zich op de hoogte te laten stellen van de kalverhouderij. Het was de bedoeling dat ze met landbouwminister Adema zou komen, maar die was op het laatste moment verhinderd. Adema heeft onlangs op een bijeenkomst in Deventer gezegd dat de kalverhouderij 'een lek in de kringloop is'. Zijn uitspraak was tegen het zere been van LTO'er Brouwer die zelf ook kalverhouder is. Hij nodigde de landbouwminister uit om op zijn bedrijf te komen kijken. Daar ging LNV op in. Omdat Brouwer op dit moment wacht op een nieuw koppel kalveren, vindt het gesprek plaats bij collega-kalverhouder Jaap Kok.

Over de kalverhouderij leven in Den Haag veel misverstanden, merkt Brouwer. Hierdoor is er een afstand ontstaan tussen de sector en de overheid. "Dat is een slechte zaak." Bovendien gelooft hij niet in het beleid dat LNV wil uitvoeren. Die mening is ook zijn collega Kok toegedaan. Hij is met drie andere kalverhouders elf jaar geleden vertrokken uit Uddel omdat ze binnen 250 meter van een Natura2000-gebied boerden. "De natuur is daar in elf jaar niet veranderd. Nog even mooi als toen. Wel zie ik dat er veel achterstallig onderhoud is in de natuur, ondanks al het geld dat naar de terreinbeherende instanties is gegaan."

Dat is ook hetgeen Brouwer dwarszit. "We gaan het in de natuur niet terugzien als veebedrijven massaal verdwijnen uit de Vallei." De stikstofuitstoot is in dertig jaar al met 60 procent naar beneden gegaan. Als dat niet zichtbaar is in de natuur, dan gaat de komende 20 procent (de helft van de 40 procent die nog over is) ook niet helpen. Kok vraagt zich af wat de overheid met veehouders doet als over jaren blijkt dat de natuur toch niet verbeterd is? "We worden geregeerd door een overheid die geen affiniteit heeft met de veehouderij."

Dat ziet Kok ook terug bij Van der Wal. Ze toont volgens hem geen empathie en wijst alleen naar de slechte staat van de natuur. "In zo’n gesprek als vandaag kom je geen steek verder. Maar we hebben het geprobeerd. Ik hoop wel dat minister Adema nog naar het gebied komt." Brouwer heeft ondertussen zijn hoop gevestigd op de Provinciale Statenverkiezingen van 15 maart 2023. "Ik hoop dat dat een wending aan het beleid kan geven. Anders staat ons nog veel te wachten."

Foto: Christianne van der Wal (l) en kalverhouder Jaap Kok (r). Direct achter Kok staat LTO-afdelingsvoorzitter Wim Brouwer.
(fotocredits Herbert Wiggerman)

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer