Verwerkingskosten+mest+schieten+omhoog
Nieuws

Verwerkingskosten mest schieten omhoog

Na SMG heeft ook Greenferm de kosten voor mestverwerking naar boven bijgesteld. Boosdoener is de hoge energierekening.

Per 31 augustus 2022 zijn de contracten van leveranciers van Greenferm met 9,7 procent geïndexeerd. Afhankelijk van het fosfaatgehalte betekent dit een stijging van het poorttarief van 1,25 tot 1,60 euro per ton. Hier bovenop komt een energietoeslag die wekelijks wordt bijgesteld. Vorige week was die toeslag 3 euro per ton, deze week zal dat op 2 euro uitkomen.

Directeur Willem Berkhof geeft aan dat de energietoeslag geldt zolang de elektraprijzen op zo'n hoog niveau blijven. Om de eigen energiekosten in de hand te houden, heeft Greenferm op verschillende plaatsen in het verwerkingssysteem technische aanpassingen gedaan aan de apparatuur. Hierdoor zijn de stroomkosten per ton gedaald van 20 naar 14 cent per kWh. "Die aanpassingen kosten geld maar kunnen nu uit. Dat is een voordeel dat blijvend is."

SMG verhoogde per 1 juli 2022 het poorttarief vanwege de gestegen energiekosten. Er kwam gemiddeld 4 euro per ton bij dat met terugwerkende kracht verrekend wordt over het jaar zodat de gemiddelde stijging over 2022 2 euro per ton bedraagt. Voorzitter Eddy van de Bor verwacht dat het niet bij deze ene stijging blijft gezien de huidige ontwikkelingen op de energiemarkt.

De verwerkingscapaciteit verminderen om kosten te besparen zou een optie kunnen zijn voor verwerkers van mest. Echter, door het wegvallen van derogatie gaat de vraag naar verwerking juist omhoog. Verwerken van mest blijft nodig om de mestmarkt te ontlasten.

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Maandag
    19° / 8°
    40 %
  • Dinsdag
    18° / 10°
    20 %
  • Woensdag
    17° / 8°
    10 %
Meer weer