Tweelingfraude+raakt+kalverbedrijven
Nieuws

Tweelingfraude raakt kalverbedrijven

Vleeskalveren waarvan aannemelijk is dat ze van een foutief geregistreerde tweeling komen, worden op individueel dierniveau geblokkeerd.

Dat heeft minister Schouten van Landbouw bekend gemaakt. De melkveehouders die geen geboortemelding hebben gedaan, maar het kalf toekennen aan een andere pas afgekalfde koe, die daarmee op papier een tweeling heeft, handelen in strijd met de Regeling I&R. In deze regeling staat dat het verboden is om dieren die niet of niet goed geregistreerd staan te verhandelen, te vervoeren, aan te voeren of af te voeren.

Op grond van de Europese hygiëne-verordening 854/2004 moeten dieren die niet met redelijke zekerheid kunnen worden geïdentificeerd ongeschikt voor menselijke consumptie worden verklaard. Dit geschiedt onder het regime van de Regeling I&R. Eventuele meerlingen en reeds afgevoerde kalveren die onderdeel zijn van een geregistreerde meerling en waarbij zeer aannemelijk is dat er een onjuist moederdier is geregistreerd worden daarom op individueel dierniveau geblokkeerd.

Dit geldt zowel voor de dieren op het oorsprongsbedrijf als bij afnemers van deze bedrijven. Dat houdt in dat niet het totale bedrijf waar het dier naartoe is gebracht wordt geblokkeerd, maar alleen de dieren waarvan de identiteit niet kan worden vastgesteld vanwege de I&R-overtredingen op het bedrijf van oorsprong. Deze dieren mogen dan niet meer worden afgevoerd, totdat de identiteit (dat wil zeggen het moederdier) is vastgesteld en de I&R-registratie aantoonbaar is hersteld.

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer