Studiebijeenkomst+antibiotica%3A+kennis+beter+aan+elkaar+knopen
Nieuws

Studiebijeenkomst antibiotica: kennis beter aan elkaar knopen

De kennis van kalverhouder, voeradviseur en dierenarts aan elkaar knopen zodat het antibioticagebruik verder daalt. Dat is de opzet van de studiebijeenkomsten die SBK, LTO en VVK komende maand houden.

Ruth Bouwstra is dierenarts en één van de sprekers op deze bijeenkomsten. Ze zal het meest recente onderzoek naar de kritische succesfactoren voor een laag antibioticagebruik toelichten. Er is volgens haar nog veel te halen in de factor mens. Een typisch stereotiep voorbeeld is volgens haar dat de boer vindt dat het voer beter moet en dat de voerfirma vindt dat de boer nog zaken kan verbeteren.

“Maar door alles buiten onze eigen invloedssfeer te plaatsen, lossen we geen problemen op. Waar we naar toe moeten is: oké, er zijn verschillende oorzaken waarom de gezondheid van de dieren op sommige momenten onvoldoende is, wat kan ík hier aan doen. Dus geen argumenten zoeken waarom het niet lukt, maar nagaan wat je zelf kunt doen. Dit geldt zowel voor de kalverhouder, de voeradviseur, de dierenarts als voor andere erfbetreders.”

Dit is ook de reden waarom de studiebijeenkomsten voor zowel kalverhouders als erfbetreders zijn: “Elke partij heeft kennis en kunde. In een samenwerking moeten die expertises aan elkaar geknoopt worden.” Als je wilt verbeteren, kom je volgens Bouwstra op menselijke factoren uit: “Ben je in staat om samen planmatig en proactief te werken? Ben je samen steeds brandjes aan het blussen of lukt het om ziektes in de kiem te smoren?”

Bedrijven met exact dezelfde basisfactoren zitten wat betreft antibioticagebruik zowel in het hoog als in het laaggebruik. Het maken van een goed plan om de gezondheid van kalveren te bevorderen en regelmatig evalueren, zijn daarbij belangrijk. “Als het niet loopt zoals gewenst, moet je samen overleggen of dit een incident is of dat het structureel van aard is. Is dit laatste het geval? Dan moet het plan aangepast worden. Samen kunnen we nog veel stappen maken.”

De vier regionale studiebijeenkomsten worden gehouden onder het motto: Reduceren kun je leren! Maak van jezelf de kritische succesfactor. Alle middagen beginnen om 12.00 uur. Bij aanvang is er een broodjeslunch. Eindtijd 15.00 uur.

Vrijdag 4 november regio Zuid
’t Zand Oirschot, Bestseweg 52, 5688 NP Oirschot

Vrijdag 11 november regio Noord
’t Witte Huis, Geert Wolter Smitweg 20, Donkerbroek

Vrijdag 18 november regio Midden
Beekzicht, Scherpenzeelseweg 45, 3772 Barneveld

Maandag 21 november regio Oost
Familie Folbert, Harmsenweg 16, 7671 EE Vriezenveen

Meld je aan via info@dekalverhouder.nl of app/sms naar 0624-147253.

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Zondag
    15° / 10°
    50 %
  • Maandag
    17° / 6°
    20 %
  • Dinsdag
    21° / 10°
    60 %
Meer weer