Propaan+lucratief+alternatief%3F
Nieuws

Propaan lucratief alternatief?

Een deel van de kalverhouders is afhankelijk van gas voor de opwarming van melk. Nu de energieprijzen exploderen, is een alternatief voor aardgas welkom. Propaan is zo'n alternatief. Maar hoe lucratief is dat alternatief?

Vanwege de oorlog tussen Rusland en Oekraïne - en de daarop volgende sancties van Europa - is de gasprijs op de beurs (omgerekend naar m3) gestegen van 25 cent in 2021 naar 3,40 euro eind augustus 2022. Half september ligt de beursprijs weer rondom de 2 euro per kuub. Daarbij dient opgemerkt te worden dat het steeds dagopnamen zijn, de schommelingen zijn fors. Omdat er minder gas naar Europa stroomt en de vraag richting de winter toeneemt, zal de gasprijs in de herfst en winter stijgen naar recordhoogte, verwachten experts.

Het verloop van de oorlog in Oekraïne is daarbij bepalend. Wanneer de spanningen toenemen, zal ook de gasprijs stijgen. Ontdooit het conflict dan gaan de prijzen dalen. Op de iets langere termijn zal de prijs van gas sowieso dalen ten opzichte van nu, denken dezelfde experts, omdat het gasaanbod buiten Rusland om groter wordt.

Propaangas is vloeibaar gemaakt petroleumgas dat onder andere vrijkomt bij de raffinage van olie. Omdat dit gas niet direct gekoppeld is aan de gasprijs – en dus minder onder invloed staat van de oorlog in Oekraïne – is propaangas op dit moment erg interessant als alternatieve energiebron. Voorheen was propaangas ongeveer 25 procent duurder dan aardgas. De laatste maand is het de helft goedkoper.

Het verschil tussen aardgas en propaangas is de verbrandingswaarde. Die ligt bij propaangas 90 procent hoger dan die van aardgas. Dit houdt in dat propaan warmer wordt dan aardgas en hiervan minder nodig is om een stal of huis te verwarmen. Daarnaast vindt de afrekening van aardgas plaats in kuubs en propaangas in liters. Omgerekend naar en kuub aardgas kost propaangas op dit moment (half september) 1,00 euro exclusief btw.

Er zijn zowel bovengrondse als ondergrondse tanks beschikbaar voor opslag van propaangas. Daarnaast moet de huidige installatie aangepast worden. Er gelden ook extra wettelijke eisen. Zo mag een tankwagen voor levering van het gas niet door de bebouwde kom rijden en moet de tank (kleiner dan 13 kuub) minimaal 5 meter van de openbare weg en de erfgrens liggen. De afstand tot het woonhuis moet minimaal 7,5 m zijn.

Afnemers gaan ook een contract aan voor minimaal vijf jaar. Hoewel propaan nu een zeer interessant alternatief is, zijn er dus geen garanties dat dit de gehele huurperiode zo blijft.

Foto Magnascan

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Donderdag
    25° / 13°
    70 %
  • Vrijdag
    14° / 11°
    80 %
  • Zaterdag
    18° / 8°
    20 %
Meer weer