%26lsquo%3BOp+korte+termijn+geen+lage+prijzen%26rsquo%3B
Nieuws

‘Op korte termijn geen lage prijzen’

Eva Gocsik, analist animal protein bij Rabobank Nederland, verwacht op korte termijn geen lage prijzen van het rund- en kalfsvlees. Wel waarschuwt ze voor mogelijke negatieve gevolgen van de inflatie.

Wat is de reden achter de huidige hoge rundvleesprijzen?
“Alles heeft te maken met vraag- en aanbod. Het laatste jaar is het aanbod afgenomen, in een paar grote rundvleesproducerende landen zoals Australië en Brazilië. Australië is bezig met het heropbouwen van de veestapel die was vertraagd door droogte in 2018/2019. Daardoor waren er minder dieren beschikbaar in 2021. In Brazilië zorgden droge weersomstandigheden voor ongunstige weideomstandigheden en was er minder capaciteit om rundvee af te mesten in het begin van 2021. In het laatste kwartaal zijn er minder dieren in de feedlots geplaatst vanwege de onzekerheden rondom het BSE- importverbod op Braziliaanse rundvlees vanuit China. Dit zorgt momenteel ook voor krapte in het aantal beschikbare dieren voor de slacht. De rundvleesproductie kent altijd wel een cyclus van een paar jaar minder aanbod en daarna weer enkele jaren meer aanbod. Maar nu is dat lagere aanbod in beide landen gelijktijdig te zien.”

Wat speelt de rundvleesprijs nog meer parten?
“Wat zeker meespeelt is de vraag uit China. China is de grootste importeur van Braziliaans rundvlees. In 2021 is de vraag uit China sterk geweest en dat zorgt voor hoge prijzen. Vanwege de BSE-uitbraak in Brazilië in september vorig jaar, heeft China de import van Braziliaans rundvlees tijdelijk opgeschort. Vervolgens verhoogde Brazilië de export naar andere markten. Vanaf eind december 2021 is de import van Braziliaanse rundvlees in China weer toegestaan. Maar de vraag uit andere landen neemt niet af en zorgt voor een extra stimulans van de vleesprijzen.”

Hoe is het met het productieniveau in de Verenigde Staten gesteld?
“In de Verenigde Staten verwachten we dit jaar een afname van 3 procent. De productiecyclus van rundvlees heeft daar ook een dalende lijn te pakken. De verwachting is daarom dat mondiaal de rundvleesproductie dit jaar laag blijft. Want ook in de EU verwachten we een krimp. Belangrijkste oorzaak is hier een daling van het aantal melkkoeien. Die trend is in veel landen te zien, waaronder grote landen zoals Frankrijk en Duitsland. In Ierland neemt de rundvleesproductie wel toe door het Beef on dairy-programma. Door de groei van de melkveehouderij in Ierland komt een groter aandeel van de rundvleesproductie uit de melkveestapel. Maar over de hele EU verwachten we in 2022 een krimp van 1 procent.”

De prijsontwikkeling van rosékalveren hangt nauw samen met die van rundvlees. Betekent dit een positief vooruitzicht voor de rosékalverhouderij?
“Op korte termijn verwacht ik geen lage prijzen van het rundvlees en rosékalfsvlees. Echter, in de tweede helft van het jaar stijgt de rundvleesproductie weer in Australië en Brazilië. Toch denk ik dat de vleesprijs goed overeind blijft. De veehouderij krijgt te maken met extreem hogere voerkosten. Dat is al twee jaar aan de gang. Door de oorlog in Oekraïne gaan de voerkosten spectaculair toenemen. Prijzen van tarwe zijn in twee weken tijd met 30 procent toegenomen. Dit moet nog doorvertaald worden in de vleesprijs.”

Kunnen die hogere kosten doorberekend worden?
“Eigenlijk zijn de prijsstijgingen van het voer van de afgelopen jaren nog niet helemaal meegenomen. Afspraken met supermarkten hebben vaak een doorlooptijd van een aantal maanden. Die lopen dus achter de markt aan. Bij nieuwe onderhandelingen zullen de vleesprijzen voor supermarkten verder omhoog gaan. Het is dan de vraag hoe consumenten hierop reageren. Want zij hebben niet alleen te maken met prijsstijgingen van het vlees, maar van alle producten die ze kopen. De inflatie neemt enorm toe. Hogere prijzen van rundvlees kunnen daarom leiden tot vraaguitval. Wanneer het aanbod zich niet aanpast, zal de prijs naar beneden gaan.”

Is vraaguitval door hogere prijzen een groot risico?
“Dat is moeilijk te zeggen. Consumenten kunnen kiezen om minder te consumeren of kiezen voor andere vleesproducten, zoals varkensvlees of kip. Aan kip is een tekort door de aanhoudende vogelgriep. Varkensvlees heeft het afgelopen jaar te maken gehad met overaanbod op de Europese markt waardoor de prijs laag is gebleven. Dat zou dus een alternatief kunnen zijn voor consumenten. Op dit moment neemt de prijs van varkensvlees overigens weer toe. Het is daarom duidelijk dat de consument sowieso te maken krijgt met hogere vleesprijzen. In welke mate de inflatie gevolgen heeft voor de consumptie van rundvlees en andere vleesproducten, durf ik niet te zeggen.”

Wat zijn uw verwachtingen van de prijsontwikkeling van blank kalfsvlees?
“De foodservice in Europa is weer volledig open; coronamaatregelen zijn er nagenoeg niet meer. Dat is positief voor de afzet van kalfsvlees. Ook hier zullen de hoge voer- en energieprijzen doorberekend worden in de opbrengstprijs. De inflatie kan daarbij negatieve gevolgen hebben voor het volume dat afgezet kan worden.”

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Zondag
    16° / 9°
    20 %
  • Maandag
    18° / 7°
    20 %
  • Dinsdag
    17° / 9°
    30 %
Meer weer