%26lsquo%3BNu+koppen+bij+elkaar+houden%26rsquo%3B
Nieuws

‘Nu koppen bij elkaar houden’

LTO-vakgroepvoorzitter Wim Thus noemt het ontwikkelen en aanbieden van een collectief plan voor de veehouderij een unieke gebeurtenis. “Maar nu moeten we wel proberen de koppen bij elkaar te houden.” Aanstaande maandag overlegt het Landbouwcollectief met de minister.

Thus was namens de kalversector betrokken bij de bijeenkomsten die geleid hebben tot het sectorplan van het Landbouwcollectief. Dat het gelukt is, is volgens hem zeker een verdienste van onafhankelijk voorzitter Aalt Dijkhuizen en Jan Cees Vogelaar, die ook bij de bijeenkomsten betrokken was en een positieve invloed heeft gehad op de totstandkoming van het gezamenlijke pakket aan maatregelen en eisen.

Dat de landbouw zo eensgezind met elkaar optrekt, is nog niet eerder voorgekomen en dus uniek. “Alle partijen zijn verschillend. Verschillend wat betreft sector, visie, doel op korte termijn of lange termijn, manier van communiceren, grote van de achterban, enzovoort. Maar we hebben wel allemaal hetzelfde doel. Dat is wat ons bindt binnen het collectief.”

In het kostenplaatje van 2,9 miljard euro, dat hoort bij de aanpak van de stikstofcrisis, is ook het volledige sectorplan van de kalverhouderij opgenomen. “De 100 miljoen euro die wij vragen om de kalverhouderij emissiearmer en duurzamer te maken is volledig meegenomen. Het is nu aan minister Schouten om hier een antwoord op te geven.”

Schouten heeft laten weten dat de landbouw inderdaad een deel van de oplossing kan brengen. Maandag 25 november zit ze met een afvaardiging van het Landbouwcollectief om de tafel om te kijken wat mogelijk is. Thus hoopt dat het collectief samen op blijft trekken als de minister aanstuurt op compromissen. “Samen staan we sterker en voorkomen we dat we uit elkaar worden gespeeld.”

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Dinsdag
    18° / 10°
    20 %
  • Woensdag
    17° / 8°
    10 %
  • Donderdag
    18° / 8°
    5 %
Meer weer