Excretie+vleeskalveren+opnieuw+hoger
Nieuws

Excretie vleeskalveren opnieuw hoger

In het derde kwartaal van 2019 is de fosfaat- en stikstofexcretie van vleeskalveren opnieuw hoger uitgevallen, meldt het CBS.

De stikstofexcretie is 23,2 miljoen kg, 1 miljoen kg meer dan in het tweede kwartaal. De fosfaatexcretie is toegenomen van 7,8 naar 8,1 miljoen kg. De hogere excretie komt door het hoger aantal dieren dat op 1 oktober aanwezig was op de Nederlandse kalverbedrijven.

Volgens de CBS-telling waren er op die datum 634.000 kalveren, 15.000 meer dan op de peildatum van het tweede kwartaal. Het aantal dieren in de kwartaalrapportages kan echter afwijken van het aantal dieren waarmee na afloop van het kalenderjaar de definitieve excretiecijfers worden berekend. De excretiecijfers van een kwartaal kunnen daardoor afwijken.

Vleeskalveren vallen onder de categorie ‘overige diersoorten’. Omdat de excretie van deze categorie opnieuw is gestegen, met name door de vleeskalveren, houdt minister Schouten deze groep extra in de gaten, alhoewel er geen sprake is van een dreigende overschrijding van het nationale productieplafond. “Op het moment dat dit laatste wel zou dreigen, zal ik bezien welke oorzaken daaraan ten grondslag liggen en welke maatregelen voor de betreffende diersoort nodig zijn”, aldus Schouten.

Wanneer naar de gehele veehouderij wordt gekeken, is de fosfaat- en stikstofexcretie in het derde kwartaal vrijwel gelijk gebleven aan het tweede kwartaal. De melkveehouderij lijkt ruim onder het fosfaatplafond en net onder het stikstofplafond uit te komen. Ook de varkens- en pluimveehouderij bevinden zich onder de sectorale plafonds.

Excretie fosfaat en stikstof 2019*

Fosfaat
Stikstof
1ste kwartaal2de kwartaal3de kwartaal1ste kwartaal2de kwartaal3de kwartaal
Vleeskalveren7,37,88,122,022,223,2

* in miljoen kg

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Zondag
    21° / 11°
    20 %
  • Maandag
    20° / 11°
    45 %
  • Dinsdag
    23° / 11°
    20 %
Meer weer