Snel+resultaat+met+minder+eiwit+in+voer+en+water+bij+mest
Nieuws

Snel resultaat met minder eiwit in voer en water bij mest

Het Landbouwcollectief komt met praktische maatregelen om de stikstofcrisis op te lossen die ook nog eens snel uitvoerbaar zijn. Wel hangt er een kostenplaatje aan van 2,9 miljard euro voor de komende vijf jaar.

Dat blijkt uit het stikstofplan dat de dertien organisaties, verenigd in het Landbouwcollectief, hebben opgesteld. De drie technische maatregelen die snel uitvoerbaar zijn, zijn minder eiwit in het voer, extra weidegang en mest aanlengen met water. Het plan staat los van de huidige stoppers- en saneringsregeling in de varkenshouderij dat het collectief ook ziet als een goede mogelijkheid om het stikstofoverschot terug te dringen.

Naast het kostenplaatje gelden er voor het Landbouwcollectief een paar andere randvoorwaarden. Zo moet de overheid uitgaan van een vrijwillige deelname, geen generieke krimp, geen inperking van vergunningen (vergund blijft vergund), geen inlevering van rechten of gedwongen opkoop van bedrijven. Het plan heeft de naam 'Uit een gecreëerde impasse'. Voorzitter Aalt Dijkhuizen heeft het rapport vandaag overhandigd aan landbouwminister Carola Schouten en voorzitter Peter Drenth van IPO-Commissie Vitaal Platteland.

Voor het vergoeden van de kosten bij invoering van maatregelen en doorontwikkelen van maatregelen is een fonds nodig waarin de benodigde 2,9 miljard euro komt. Hierin zijn ook de middelen inbegrepen voor een correcte afhandeling van de gedwongen sanering in de nertsenhouderij en de in ontwikkeling zijnde sectorplannen voor de kalver- en pluimveehouderij. Dat de nertsenhouderij in het plan is opgenomen, komt omdat het Landbouwcollectief het verbod op de nertsenhouderij per 2024 ziet als schoolvoorbeeld van slecht beleid en een besluit met een slechte afhandeling.

Het collectief noemt ook als voorwaarde dat het fonds wordt gevuld met overheidsmiddelen van buiten het ministerie van LNV en daarmee niet ten koste gaat van de voor de landbouw beschikbare reguliere middelen. Ook dient de primaire sector een doorslaggevende rol te krijgen in de aansturing van het fonds. Tot slot vindt het collectief het van belang de aanpak voor meerdere dossiers (waaronder stikstof, klimaat, kringloop, gewasbescherming en mineralen) te bundelen. Dat is nodig om als sector voor een langere periode van ten minste tien jaar af te zijn van steeds weer nieuwe regels.

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Zondag
    21° / 11°
    20 %
  • Maandag
    20° / 11°
    45 %
  • Dinsdag
    23° / 11°
    20 %
Meer weer