Meer+tijd+voor+invullen+Gecombineerde+Opgave
Nieuws

Meer tijd voor invullen Gecombineerde Opgave

Boeren krijgen meer tijd om hun Gecombineerde Opgave in te vullen. De indiening wordt dit jaar eenmalig verlengd tot en met 15 juni 2023.

Door de introductie van nieuwe onderdelen in de Gecombineerde Opgave moeten boeren meer tijd uittrekken om de jaarlijkse opgave in te vullen. Ook zitten er onvolkomenheden in de gehanteerde kaarten waardoor boeren geen juiste opgave kunnen doen.

Gelet op deze omstandigheden heeft landbouwminister Adema besloten de periode van indiening te verlengen tot en met 15 juni 2023. De minister geeft aan dat het om een eenmalige verruiming gaat.

Het invullen van de Gecombineerde Opgave vraagt dit jaar meer werk omdat er een nieuwe periode van het GLB begonnen is met onder andere de introductie van eco-regelingen, dat vraagt om meer uitzoekwerk voor boeren. Ook kunnen dit jaar voor het eerst landschapselementen worden geregistreerd en krijgen boeren te maken met bufferstroken uit zowel het GLB als de bufferstrokenregeling (mestwetgeving).

Hier komt nog bij dat de Europese Commissie pas laat de nieuwe plannen bekend heeft gemaakt en er later nog onduidelijkheid heerste over de bufferstrokenregeling, waardoor er ook voor RVO beperkte tijd was voor de voorbereidingen. Dit heeft geleid tot een niet-volledig ingerichte Gecombineerde Opgave die ook nog eens traag werkt bij drukte.

Minister Adema laat weten volledig begrip te hebben voor de frustratie die boeren ervaren: "Er komt al veel op hen af en daar komt dit complexe jaar van de Gecombineerde Opgave nog bovenop. Een maand uitstel geeft boeren meer tijd om een goede start met het GLB te maken en geeft de boekhoudbureaus de gevraagde tijd om boeren te ondersteunen bij hun opgave."

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Maandag
    18° / 8°
    20 %
  • Dinsdag
    18° / 10°
    20 %
  • Woensdag
    18° / 8°
    10 %
Meer weer