Kabinet+wil+stikstofaanpak+versnellen
Nieuws

Kabinet wil stikstofaanpak versnellen

Het kabinet heeft vandaag 754 miljoen euro in het vooruitzicht gesteld om de stikstofaanpak te versnellen.

Dit jaar komt er 229 miljoen euro beschikbaar voor 45 versnellingsvoorstellen van de provincies. Volgend jaar is dat 275 miljoen euro. Daarnaast trekt het kabinet 250 miljoen euro uit om PAS-melders sneller aan een nieuwe vergunning te helpen.

Met de versnellingsplannen moeten de gebiedsprocessen sneller kunnen starten. In de gebiedsprocessen werken regionale overheden, bedrijven en organisaties samen aan oplossingen om in een specifiek gebied de natuur te versterken. Het reduceren van de stikstofneerslag in Natura 2000-gebieden is een belangrijk onderdeel van de acties in de gebieden.

Uiterlijk in juli 2023 moeten de provinciale plannen bekend zijn en moet de uitvoering beginnen. Vooruitlopend op deze datum stellen de ministers de 504 miljoen euro (229 + 275 miljoen) beschikbaar zodat provincies al aan de slag kunnen met hun plannen. De LNV-ministers Staghouwer en Van der Wal benadrukken dat in de gebiedsprocessen er een bijdrage wordt verlangd van alle sectoren dus ook industrie, mobiliteit en de lucht- en scheepvaart.

De bewindvoerders constateren dat agrarische ondernemers die biologisch of natuurinclusief boeren, of op een andere manier koploper zijn in het bereiken van stikstof-, waterkwaliteits- en klimaatdoelen, een speciale plaats in de gebiedsplannen verdienen. Ook moet rekening worden gehouden met boeren die al forse inspanningen hebben geleverd . Zij moeten in de gebiedsplannen de ruimte krijgen.

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Vrijdag
    14° / 11°
    80 %
  • Zaterdag
    18° / 8°
    20 %
  • Zondag
    18° / 10°
    65 %
Meer weer