Opnieuw+discussie+over+reductiecijfers+stikstof
Nieuws

Opnieuw discussie over reductiecijfers stikstof

Boeren hoeven hun stikstofuitstoot veel minder te verlagen dan tot nu toe gedacht om de natuurdoelen te halen, schrijft NRC.

Als Nederland al zijn klimaatafspraken nakomt, levert dit een enorme bonus aan stikstofwinst op waardoor de landbouw zijn uitstoot met een kwart tot de helft minder hoeft terug te brengen. De krant baseert zich op nog niet gepubliceerde berekeningen van het ministerie van Financiën die de krant heeft ingezien.

De berekeningen zouden een ander licht kunnen werpen op de reductiepercentages die het ministerie van Landbouw heeft gepresenteerd op de inmiddels bekende stikstofkaart. De uitstoot van ammoniak moet daarin met 12 tot 95 procent worden gereduceerd, afhankelijk van de regio. In deze kaart is de te behalen stikstofwinst die de klimaatdoelen kunnen opleveren nog niet meegenomen, schrijft NRC.

Tot nu toe werd er vanuit gegaan dat minder dan de helft van de stikstofgevoelige natuur in Nederland zich onder de kritische depositiewaarde (KDW) bevindt. Wanneer de klimaatdoelen daarin meegenomen worden (elektrisch rijden, kolencentrales dicht, etc.) groeit het percentage gezonde natuur naar 75 procent, zonder verder stikstofbeleid. De stikstofopgave voor de landbouw kan dan met een kwart tot de helft teruggeschroefd worden en driekwart van de stikstofgevoelige natuur is dan toch gezond in 2030.

Volgens de krant is het ministerie van Landbouw niet bekend met de inhoud van de studie en spreekt het ministerie van Financiën van "een theoretisch model”. In een reactie aan De Telegraaf zegt minister Sigrid Kaag (Financiën) dat de studie nog niet af is en incompleet.

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Zondag
    25° / 10°
    20 %
  • Maandag
    23° / 13°
    30 %
  • Dinsdag
    23° / 14°
    70 %
Meer weer