Familie+Oudendorp+doet+niet+meer+mee+met+opkoopregeling
Nieuws

Familie Oudendorp doet niet meer mee met opkoopregeling

Anderhalf jaar zijn Klaas en Nellie Oudendorp uit Garderen met de provincie Gelderland in de weer geweest voor de opkoop van hun bedrijf. Maar het gaat niet door. De laatste handtekening wordt niet gezet.

Familie Oudendorp wil een statement maken omdat ze het zat is hoe de overheid met boeren omgaat. “Het is mooi geweest met die lui in Den Haag. Wij hebben een warm boerenhart en dat bloedt nu”, zegt Klaas Oudendorp. “Het begon bij ons te wringen dat wij met de beentjes omhoog kunnen zitten en moeten toezien hoe de rest van de boeren in Nederland zit te spartelen."

Vorige week hakte de familie de knoop door. De stikstofkaart met al die reductiepercentages heeft het laatste zetje gegeven. “Kennissen van ons gaan een nieuwe melkstal bouwen en moeten opeens 70 procent inleveren. Dat kan toch allemaal niet? Wij kunnen het ons permitteren om nee te zeggen tegen de opkoopregeling en dat doen we ook. Ons belang is ondergeschikt aan het belang van alle boeren.”

De familie Oudendorp heeft een vleeskalverbedrijf en een camping. Wat betreft vergunning zit de camping gekoppeld aan het bedrijf. Het plan was om mee te doen met de opkoopregeling van de provincie Gelderland en vervolgens alleen de camping voort te zetten. Met de gemeente was de familie al akkoord dat de vergunning aangepast zou worden en dat de camping mocht blijven als het kalverbedrijf zou verdwijnen.

Klaas: “De burgemeester heeft vandaag gebeld. Hij had zich hard gemaakt voor het overeind houden van onze vergunning met alleen de camping. Maar hij begrijpt ons standpunt ook wel. Wij willen met ons besluit een bijdrage leveren om de overheid op andere gedachten te krijgen.”

Oudendorp is niet bang dat hij een unieke kans heeft laten liggen. Als de overheid het bedrijf per se weg wil hebben, komt ze vast nog wel een keer langs, is zijn mening. “Dan zullen ze het wel beter moeten regelen voor de boeren. Want als het zo moet, krijgen ze onze handtekening niet.”

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Zondag
    24° / 10°
    20 %
  • Maandag
    23° / 13°
    30 %
  • Dinsdag
    19° / 12°
    90 %
Meer weer