Extra+reiniging+veewagens+uit+Duitsland+vanwege+varkenspest
Nieuws

Extra reiniging veewagens uit Duitsland vanwege varkenspest

In verband met de uitbraak van Afrikaanse varkenspest op een biologisch varkensbedrijf in Duitsland vlakbij de Franse grens, moeten vervoermiddelen een extra reiniging en ontsmetting ondergaan.

Dit geldt voor voertuigen met evenhoevigen dieren die terugkeren of komen uit Duitsland. Geladen vervoermiddelen worden eerst gelost, waarna ter plekke een eerste reiniging en ontsmetting plaatsvindt. Hierna moet dit nogmaals gebeuren op een erkende R&O-plaats, slachthuis of verzamelcentrum.

Na afloop van deze tweede reiniging en ontsmetting laat de transporteur een bewijs invullen en ondertekenen door de toezichthouder van de erkende wasplaats. De transporteur stuurt vervolgens het bewijs naar het centrale meldpunt van de NVWA.

Deze tweede R&O-verplichting gold al voor de EU-risicolanden Bulgarije, Estland, Griekenland, Hongarije, Letland, Litouwen, Polen, Roemenië, Slowakije en alle landen buiten de Europese Unie.

De situatie rondom Afrikaanse varkenspest in het oosten van Duitsland leek zich te stabiliseren. Op 25 mei was er echter een uitbraak op een biologische varkenshouderij met 35 varkens in Forchheim (deelstaat Baden-Württemberg) in het zuidwesten van Duitsland. Drie varkens bleken positief.

De overige 32 dieren op het bedrijf zijn gedood. Er zijn transportverboden ingesteld en er wordt een traceringsonderzoek uitgevoerd. Ook worden karkassen van wilde zwijnen onderzocht op aanwezigheid van het virus.

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Zaterdag
    17° / 7°
    90 %
  • Zondag
    16° / 9°
    70 %
  • Maandag
    17° / 8°
    70 %
Meer weer