Stikstofbriefing+RIVM+roept+meer+vragen+op
Nieuws

Stikstofbriefing RIVM roept meer vragen op

De technische briefing die het RIVM woensdagavond heeft gedaan aan de Tweede Kamer, roept meer vragen op dan het antwoorden heeft gegeven, stelt LTO Nederland.

Gemiddeld is de afwijking in stikstofemissie van een veebedrijf een factor twee hoger dan de RAV-factor, stelt het RIVM. De werkelijke uitstoot loopt uiteen van 1,1 keer zoveel tot 3,8 keer zoveel uitstoot. Dit verschil is volgens Kees van Luijk van het RIVM niet verwonderlijk. Het RIVM gaat niet over de vergunningen, maar monitort de werkelijke stikstofuitstoot. Dat zijn volgens hem verschillende zaken.

Luijk deed zijn briefing na aanleiding van de lijst met 100 hoogste stikstofuitstoters en de gecorrigeerde lijst die daarop volgde. Het verschil tussen de RAV-factor en de gemeten waardes komt omdat vergunningen uit gaan van theoretische emissiefactoren die vermeld staan in de RAV-lijsten die niet altijd de complete emissie weergeven (denk aan emissie tijdens leegstand en schoonmaken van stallen, mestopslag buiten de stal, grotere vloeroppervlakten in de stal dan op de RAV-lijst staat vermeld en stalsystemen die meer emissie geven dan gemeten tijdens onderzoek voor RAV-erkenning).

De NOS plaatste vandaag een artikel op haar website met de boodschap dat de stikstofwinst van emissiearme stallen vaak flink wordt overschat. Volgens LTO Nederland gesuggereerd NOS dat er structureel veel meer uitstoot plaatsvindt dan waar sinds jaar en dag in de normen van emissiearme stallen, de stikstofmodellen en de vergunningssystematiek rekening mee wordt gehouden. De belangenbehartiger vindt dat deze suggestie eenduidig ontkracht hoort te worden door betrokken partijen RIVM, Wageningen UR en LNV.

"We zijn bezorgd dat bewezen innovatie – van duurzame stallen tot anders bemesten en meer weidegang – volledig vastloopt in het juridische moeras van het stikstofdossier. Daar zijn boeren én natuur de dupe van, dat zal de overheid dus moeten oplossen", aldus LTO Nederland. Boeren moeten er volgens de organisatie op kunnen vertrouwen dat een wetenschappelijk onderzocht, door de overheid goedgekeurd stalsysteem binnen de marges functioneert en je de rechtszekerheid biedt die je verdient: "Gezien de grote onzekerheid waar mensen in zitten én de aanstaande overheidsinvestering van 25 miljard is een robuust stelsel een vereiste."

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Vrijdag
    17° / 14°
    75 %
  • Zaterdag
    19° / 13°
    50 %
  • Zondag
    21° / 11°
    30 %
Meer weer