E%26eacute%3Bn+op+acht+varkenshouders+wil+stoppen
Nieuws

Eén op acht varkenshouders wil stoppen

503 varkenshouders hebben zich gemeld voor de saneringsregeling die op 15 januari is gesloten. Dit betekent dat één op de acht varkenshouders wil stoppen.

Nederland telde in 2019 ongeveer 4.100 varkensbedrijven. Het aantal bedrijven dat wil stoppen is meer dan waarop het ministerie van LNV had gerekend. Het ministerie had gerekend op driehonderd inschrijvingen.

Belangenorganisatie POV denkt dat er tussen de aanmelders ook ondernemers zitten die ook nog andere opties hebben voor hun bedrijf en dat uiteindelijk niet meer dan driehonderd varkenshouders daadwerkelijk zullen stoppen.

De POV vindt ook dat de stikstofruimte die vrijkomt door de saneringsregeling niet zomaar mag verdwijnen en voor de sector beschikbaar moet blijven. Zeker als er meer bedrijven worden gesaneerd dan in eerste instantie de bedoeling.

De saneringsregeling, waarvoor de overheid 180 miljoen euro heeft gereserveerd, is opgesteld om de geuroverlast in veedichte gebieden in Zuid- en Oost-Nederland te verminderen. Varkenshouders in Zuid ontvangen 151 euro per varkensrecht en in Oost 52 euro per varkensrecht.

Op basis van de geuroverlast wordt een selectie gemaakt: varkenshouderijen met de hoogste geurscore maken als eerste aanspraak op de subsidie. Varkenshouders van wie de aanvraag wordt gehonoreerd krijgen een vergoeding voor de varkensrechten en voor het waardeverlies van de stallen.

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Vrijdag
    13° / 11°
    80 %
  • Zaterdag
    17° / 6°
    20 %
  • Zondag
    18° / 10°
    65 %
Meer weer