Geen+verhoogde+sterfte+bij+minder+antibiotica+
Nieuws

Geen verhoogde sterfte bij minder antibiotica

De universiteit van Gent heeft onderzocht of een grote daling van het antibioticagebruik de sterfte onder vleeskalveren zou verhogen. Dit blijkt niet het geval.

De universiteit deed onderzoek naar 76 productierondes op 29 bedrijven bij twee contractgevers. Totaal zijn 45.001 kalveren in de proef betrokken in de periode 2014 tot 2016. Het gemiddeld antibioticagebruik tussen de contractgevers was groot: 35,9 ten opzichte van 22,4 dagelijkse doses per jaar. Het gemiddelde uitvalspercentage daarentegen was respectievelijk 4,1 ten opzichte van 2,3 procent.

Op basis van de gegevens is er geen toename van de sterfte waar te nemen bij het verminderen van het antibioticagebruik. Verschillen in bedrijfsgrootte en andere factoren verklaren waarschijnlijk beter waarom de ene contractgever bijna het dubbele sterftecijfer van een ander heeft.

Het onderzoek van de universiteit van Gent is gepubliceerd in Journal of Dairy Science. Aanleiding voor het onderzoek was de vrees voor meer uitval bij een snelle en grote daling van het antibioticagebruik zoals gevraagd door de Europese autoriteiten.

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Vrijdag
    13° / 11°
    80 %
  • Zaterdag
    17° / 6°
    20 %
  • Zondag
    18° / 10°
    65 %
Meer weer