EP+verwerpt+transportleeftijd+van+35+dagen
Nieuws

EP verwerpt transportleeftijd van 35 dagen

Het Europees Parlement (EP) heeft donderdag 20 januari 2021 gestemd over de aanbevelingen van de onderzoekscommissie ANIT om het transport van vee te verbeteren. Het advies om jonge kalveren pas na 35 dagen te vervoeren is niet aangenomen.

De ANIT-commissie heeft anderhalf jaar onderzoek gedaan naar veetransport. Begin december 2021 heeft ze haar aanbevelingen in een rapport gezet. Deze onderzoekscommissie van het Europees Parlement wil het vervoer van kalveren jonger dan 35 dagen verbieden. Kalveren ouder dan 35 dagen, maar nog niet gespeend, zouden niet langer dan twee uur vervoerd mogen worden.

Tijdens de stemming ging het Europees Parlement niet mee met deze aanbeveling. Wel stemde het parlement voor een amendement dat uitgaat van een transportleeftijd van jonge kalveren van minimaal 28 dagen. Vervoer van dieren jonger dan 28 dagen mag alleen tussen veehouders en over een afstand van minder dan 50 kilometer, vindt het EP.

De Nederlandse brancheorganisatie voor de kalversector (SBK) en LTO Nederland hebben in Brussel intensief gelobbyd om de leeftijd van 35 dagen van tafel te krijgen.

Met 557 stemmen voor, 55 stemmen tegen en 78 onthoudingen is het merendeel van de voorgestelde adviezen van de commissie aangenomen. Dit houdt onder andere in dat het Parlement voor een maximale reistijd van slachtvee is van acht uur. Drachtige dieren in het laatste, derde, deel van de draagtijd zouden niet langer dan vier uur vervoerd mogen worden.

Europarlementariërs willen ook camera's op transportvoertuigen, vooral voor het laden en lossen. Reisplannen voor dieren mogen alleen goedgekeurd worden als de temperatuur naar verwachting tussen 5 en 30 graden Celsius ligt. Temperatuur, vochtigheid en ammoniakniveaus in voertuigen moeten daarbij geregistreerd worden, vindt het EP.

Europarlementariërs bekritiseren bovendien het feit dat er geen controlesysteem bestaat voor het vervoer van dieren naar niet-EU-landen. Ze eisen dat lidstaten alle diertransporten naar niet-EU-landen inspecteren. Export van levende dieren mag alleen worden goedgekeurd als het voldoet aan de Europese normen voor dierenwelzijn.

De aanbevelingen die voortkomen uit de stemming over het ANIT-rapport zijn bouwstenen voor de Europese Commissie bij het vernieuwen van de huidige Europese transportverordening uit 2005. In 2023 moet er een nieuwe versie van deze verordening liggen.

Later dit jaar komt er nog een wetenschappelijk rapport van het Europese voedselagentschap EFSA dat handelt over diertransporten. Ook dat rapport wordt meegenomen bij de herziening van de transportverordening.

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Dinsdag
    18° / 10°
    20 %
  • Woensdag
    17° / 9°
    20 %
  • Donderdag
    18° / 6°
    10 %
Meer weer