Dier%26amp%3BRecht+eist+maatregelen+tegen+%26lsquo%3Bharde+vloeren%26%23039%3B
Nieuws

Dier&Recht eist maatregelen tegen ‘harde vloeren'

De stichting Dier&Recht wil dat minister Schouten maatregelen neemt zodat kalveren niet meer op houten of betonnen roosters hoeven te liggen.

Dier&Recht verwijst naar de Dierenwelzijnsnota van 2007 waarin landbouwminister Verburg de mogelijkheid van rubberen vloeren opperde. Volgens de stichting is er sinds die tijd niets veranderd en raken kalveren “gewond of kreupel doordat ze op harde betonnen of houten roostervloeren leven”.

Om aandacht voor dit onderwerp te vragen roept Dier&Recht Kamerleden op een ‘knietest’ te ondergaan. De personen moeten zich daarbij vanuit staande positie rustig op de knieën laten vallen. Is dit hard en pijnlijk voor de knieën, dan is de vloer ongeschikt voor kalveren, meent de stichting.

De kalversector heeft tussen 2009 en 2017 uitgebreid onderzoek gedaan naar zachte vloeren. Hieruit blijkt dat wanneer kalveren de keuze hebben uit een traditionele vloer of een alternatieve, zachte vloer, dat ze eerder voor de zachte vloer kiezen. Ook het aantal dikke knieën is minder op zachte vloeren. Maar deze aandoening moet echter niet verward worden met infectieuze aandoeningen aan het gewricht waarbij sprake is van pijn en kreupelheid.

Op andere gezondheidsaspecten zoals kreupelheid en uitval is geen verschil waargenomen tussen bestaande en zachte vloeren, blijkt uit het onderzoek. Om kalverhouders toch de mogelijkheid te geven te investeren in zachte vloeren, start vanaf 1 oktober 2018 een subsidieregeling. Kalverhouders krijgen hierbij 40 procent subsidie op de aanschaf.

Dier&Recht bestaat uit een groep juristen, onderzoekers en beleidsmedewerkers en werkt nauw samen met de actiegroep Varkens in Nood.

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer