Schouten%3A+kringlooplandbouw+de+nieuwe+norm
Nieuws

Schouten: kringlooplandbouw de nieuwe norm

Minister Schouten wil dat kringlooplandbouw de nieuwe norm wordt. Dat schrijft ze in haar visie ‘Landbouw, natuur en voedsel: waardevol verbonden’.

Kringlooplandbouw moet volgens Schouten de gangbare productiewijze worden die ecologisch en economisch vitaal is. Samenwerking tussen partijen in de agrokolom én steun van consumenten en maatschappelijke organisaties zijn daarbij de randvoorwaarden. Want de omslag naar kringlooplandbouw kan alleen slagen als boeren een eerlijke prijs voor hun product krijgen, stelt ze.

De uitdaging is volgens Schouten om met zo min mogelijk grondstoffen - en dus een minimale belasting van het milieu - voedsel te produceren. Producten die het bedrijf verlaten zijn eindproducten of dienen als grondstof voor andere schakels in de kringloop. Er moet volgens de bewindsvrouw volop voortgebouwd worden op kringloopinitiatieven die er nu al zijn.

De minister komt met haar visie omdat ze vindt dat kostenverlaging en productieverhoging in de huidige landbouw leiden tot druk op de leefomgeving. Dit is in Nederland ten koste gegaan van biodiversiteit, het milieu, kwaliteit van drinkwater en de aantrekkelijkheid van het landschap. In de loop van de tijd is ook door de verstedelijking en de afname van de agrarische beroepsbevolking een ruime afstand ontstaan tussen boeren en burgers.

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Zaterdag
    17° / 6°
    50 %
  • Zondag
    16° / 9°
    40 %
  • Maandag
    16° / 8°
    70 %
Meer weer