LTO+vindt+I%26amp%3BR%2Dboetes+buitenproportioneel+
Nieuws

LTO vindt I&R-boetes buitenproportioneel

De voorgestelde wijzigingen van het ministerie van LNV zijn volgens LTO niet praktisch en de boetes zijn buitenproportioneel.

In het voorstel staat dat bij iedere onvolkomenheid bij de registratie van vee, veehouders direct een boete opgelegd krijgen die varieert van 500 tot 1.500 euro. Volgens Wil Meulenbroeks, voorzitter melkveehouderij, staat de hoogte van de voorgestelde boetes niet in verhouding tot de overtreding en dragen ze niet bij aan een beter functionerend I&R-systeem.

Ook staan een aantal voorstellen ver van de praktijk, vindt LTO. Evenals melkvee moet ook pasgeboren vleesvee binnen drie dagen aangemeld en geoormerkt zijn. Wouter Hartendorft, voorzitter LTO vleesveehouderij, stelt dat dit in sommige gevallen onmogelijk is, bijvoorbeeld als dieren in een natuurgebied lopen. Voor natuurgebieden groter dan 100 hectare kan overigens een uitzondering worden aangevraagd.

LTO wijst ook naar het I&R-systeem zelf dat niet altijd feilloos werkt. Afgelopen week was het online aanmeldsysteem van RVO vier dagen niet bereikbaar vanwege een storing. Bovendien is er te weinig controle vanuit RVO om er voor te zorgen dat de regels nageleefd worden. Het is volgens LTO niet alleen de verantwoordelijkheid van de veehouder om al het vee tijdig en volledig geregistreerd te hebben.

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Zaterdag
    17° / 6°
    50 %
  • Zondag
    16° / 9°
    40 %
  • Maandag
    16° / 8°
    70 %
Meer weer