Coronacrisis+kans+voor+nieuwe+afzetkanalen
Nieuws

Coronacrisis kans voor nieuwe afzetkanalen

De forse daling van de kalfsvleesprijs biedt kansen in nieuwe afzetkanalen.

Dit geldt met name voor het rosévlees. Door de huidige lage prijs wordt een aanzienlijk deel afgezet in de markt van rundvlees. Wat betreft prijsniveau zit rosévlees vaak rondom het prijsniveau van de R2 stieren. Deze categorie zit momenteel echter op 3,35 euro per kg, ofwel ruim 80 cent boven het rosévlees.

In hun zoektocht naar nieuwe afzetkanalen komen slachterijen in deze coronatijd in contact met supermarkten, groothandels en andere afnemers die vóór de coronacrisis weinig of geen kalfsvlees verkochten. Slachterijen hopen dat ze deze nieuwe afzetkanalen na de crisis kunnen behouden. Ook zijn er reguliere afnemers die een deel van het rundvlees hebben ingewisseld voor rosé.

Slachterijen blijven ondertussen lobbyen om naast rosékalfvlees van dieren ouder dan acht maanden, ook kalfsvlees van dieren jonger dan acht maanden in de Europese opslagregeling te krijgen. Ze krijgen daarbij steun vanuit Frankrijk dat de huidige regeling wil verruimen waardoor vlees van dieren ouder dan vijf maanden mag worden aangeboden voor de tijdelijke opslag.

De huidige opslagregeling geldt voor maximaal vijf maanden. Slachterijen ontvangen 1,008 euro per kg vlees dat in de tijdelijke opslag gaat. Dit bedrag is ter compensatie van het waardeverlies van vers naar ingevroren en voor de invrieskosten. Het vlees blijft eigendom van de slachterij die het vlees na beëindiging van tijdelijke opslag weer op de markt brengt.

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Maandag
    18° / 5°
    20 %
  • Dinsdag
    21° / 10°
    45 %
  • Woensdag
    23° / 11°
    60 %
Meer weer