CETA%3A+weinig+consequenties+voor+kalfsvlees
Nieuws

CETA: weinig consequenties voor kalfsvlees

De Eerste Kamer heeft dinsdag 12 juli ingestemd met het zogenoemde CETA-verdrag. Hoewel veel landbouworganisaties het handelsverdrag vrezen, zal het voor de kalfsvleessector weinig gevolgen hebben.

CETA moet de handel tussen de EU en Canada makkelijker maken. Vrijwel alle importheffingen worden afgeschaft. Bedrijven in de EU krijgen hierdoor beter toegang tot een markt met 38 miljoen inwoners. Voor Canada gaat er een nog veel grotere markt open.

Hoewel het handelsverdrag nog niet was geratificeerd, is het al vanaf 2017 van start. Volgens het CBS is de Nederlandse export naar dat land sindsdien met 17 procent gegroeid. Landbouworganisaties zijn echter bang voor import van goedkope producten met lagere productiestandaarden dan in Nederland.

In de Eerste Kamer is het wetsvoorstel met veertig stemmen voor en 35 stemmen tegen aangenomen. Voorstanders zijn de coalitiepartijen VVD, D66, CDA en ChristenUnie en PvdA en 50Plus. De Tweede Kamerfracties van GroenLinks, PvdD en BBB waren uitgesproken tegenstander, mede vanwege de afwijkende productie-eisen in Canada.

De gevolgen van de inwerkingtreding van CETA voor kalfsvlees zullen niet groot zijn. Al in 2015 hebben Canada en negentien Europese landen, waaronder Nederland, een akkoord bereikt over een exportcertificaat voor kalfsvlees die handel mogelijk maakt.

Een woordvoerder van VanDrie Group laat weten het wel belangrijk te vinden om robuuste afzetgebieden te hebben buiten de EU. Hoewel 90 procent van het kalfsvlees in de EU verkocht wordt, zijn goede exportmarkten nodig voor een duurzame verwaarding.

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Dinsdag
    22° / 10°
    5 %
  • Woensdag
    25° / 13°
    60 %
  • Donderdag
    23° / 13°
    50 %
Meer weer