
‘We moeten vaker de verbinding zoeken’
Adviesbureau DMS (Dirksen Management Support) organiseerde op 9 juli een studiedag voor melkveehouders met als thema kalverhouderij. De deelnemers kwamen ook op het kalverbedrijf van de familie Van Stempvoort uit Ede. Teunis van Stempvoort is enthousiast over dergelijke bijeenkomsten: “We moeten vaker de verbinding zoeken.”
De dag begon op de vergaderlocatie van het melkveebedrijf van de familie Roseboom in Rhenen. Dertig melkveehouders lieten zich bijpraten over hoe de kalverhouderij werkt en hoe melkveehouderij en kalverhouderij nog beter kunnen samenwerken. Na een presentatie van onder andere Eddy van ‘t Ooster van VanDrie Group kreeg de groep melkveehouders een rondleiding over het melkveebedrijf. Naast voeding en de kalveropfok, konden de deelnemers ook een kijkje nemen bij de mobiele groepshokken voor kalveren, die de melkveehouders uit Rhenen maken. Jaarlijks worden op het erf voor ongeveer drieduizend kalverplaatsen aan mobiele hokken gemaakt die voornamelijk door Nederlandse, Duitse en Belgische melkveehouders gekocht worden.
Live met elkaar spreken
In de middag kreeg de groep een rondleiding op het kalverbedrijf van familie Van Stempvoort. Teunis is enthousiast over het bezoek: “Dit moeten we vaker doen. Live met elkaar in gesprek gaan is het krachtigste wat er is. Zonder oordeel naar elkaar, kun je laten zien wat je er voor moet doen om uiteindelijk een goed en gezond koppel af te leveren.” De kalverhouder uit Ede schrok van het gebrek aan kennis bij de melkveehouders – waarvan sommigen nog nooit op een kalverhouderij geweest waren - maar was blij met de reacties aan het eind van het bezoek. “Een melkveehoudster zei dat een vaarskalf bij haar na de geboorte eerst biest krijgt, daarna drinken ze een bakje koffie. Na de geboorte van een stierkalf pakken ze eerst koffie en krijgt het kalf daarna biest. Dit gaat ze nu op haar bedrijf gelijktrekken."
'Met informatie- en kennisuitwisseling melkvee- en kalverhouderij nog beter op elkaar afstemmen'
De verbinding zoeken en begrip kweken voor elkaar is voor zowel de melkveehouderij als kalverhouderij belangrijk richting de toekomst, stelt Teunis. Op het melkveebedrijf krijgen de kalveren vaak 8 liter per dag als ze het bedrijf verlaten, bij de kalverhouder gaan ze terug naar 4 liter per dag. “Dat doen we om rekening te houden met de kalveren die de 8 liter nog niet verdragen. Met informatie- en kennisuitwisseling moeten de twee sectoren in de toekomst nog beter op elkaar af te stemmen zijn,” zegt hij.
Individueel en op groepsniveau
DMS geeft zowel individueel bedrijfsadvies aan melkveehouders als op groepsniveau. Het doel van het bedrijf is dat melkveehouders leren van elkaar als veehouder en als ondernemer. De studiegroepen worden zoveel mogelijk regionaal opgezet. DMS begeleidt enkele tientallen studiegroepen.
Lees ook
Meest gelezen
Agenda
-
Er zijn momenteel geen evenementen gepland